Een nieuwe leefkeuken voor Peter en Vero [Genomineerde]

Het project voorziet in een nieuwe aanbouw aan een rijwoning binnen de grote ring van Turnhout. De bestaande bijgebouwen –  een reeks achter elkaar gelegen kamers: eetkamer, keuken, toilet, badkamer, berging- waren tot op de draad versleten. Peter en Veronique verlangden naar meer licht in de woning en contact met de tuin. Ze wensten een nieuwe leefkeuken, badkamer en berging in bio-ecologische materialen én hout.

MEERWAARDE VAN HET GEBOUW VOOR ZIJN OMGEVING :

HET STEEGJE ALS MEERWAARDE VOOR DE STRAAT

Een belangrijke troef van het huis is de onderdoorgang tussen straat en tuin. Door de deuren ervan weg te nemen is de aanbouw zichtbaar vanop straat. De nieuwsgierigheid van de passant wordt geprikkeld, de bezoeker is welkom op de patio. Die patio mét zitbank ligt aan het einde van deze doorgang. Hier bevindt zich de tweede (achter)ingang van het huis.

ER IS LEVEN ACHTER DE VOORDEUR

Het PVC-schrijnwerk in de voorgevel (gelijkvloers) werd vervangen door hout. Op de glazen voordeur is een houten rooster bevestigd met een knipoog naar het balkenplafond in de keuken. Zo wordt het zicht gefilterd. Net als bij de doorgang ontstaat een uitnodigend gebaar zonder expliciet voyeuristisch te worden.

ONTHARDING

De nieuwe footprint geeft meer ruimte voor de tuin. Het groendak buffert het regenwater en zorgt ervoor dat de aanbouw vanuit vogelvluchtperspectief opgaat in zijn omgeving.

Dit is goed zichtbaar vanop het dakterras.

INTEGRATIE IN DE CONTEXT :

De rijwoning ligt binnen de grote ring van Turnhout. Dat is een zeer goed uitgangspunt voor een duurzame verbouwing. Winkels, scholen, het sociale netwerk van de stad, … liggen dichtbij. Door het behoud van de kwalitatief goede delen van het huis wordt de impact op het milieu beperkt. Het landschap wordt niet verder belast door een project ‘op de buiten’ en extra autokilometers. Door een beperkte uitbreiding te realiseren binnen het stedenbouwkundig mogelijke worden kosten bespaard.

De nieuwe leefkeuken is gerealiseerd in bio-ecologische en hernieuwbare materialen. Het bio-ecologische concept en de wens van met hout – als hernieuwbaar en ‘warm’ bouwmateriaal – te werken, vormt de leidraad om er een goed geïntegreerde en aangename woning van te maken.   

OPTIMALISATIE BOUWOPPERVLAKTE :

De stedenbouwkundige voorschriften schreven een maximum bouwdiepte van 17m voor. We bleven hierbinnen, alhoewel de oorspronkelijke bijgebouwen tot wel 23m diep gingen. Om voldoende licht binnen te trekken in de anders donkere zitruimte werd er een patio voorzien.

De nieuwe aanbouw heeft de maximum bouwhoogte van 3,50m. Door een trapje naar beneden te gaan ten opzichte van de straat komen we op gelijk niveau met de tuin en ontstaat binnen een vrije hoogte van 3,00m. De in oppervlakte beperkte leefkeuken (ca. 20m²) oogt door het hoge plafond, de patio en de beglaasde wanden met vele doorkijkjes, toch zeer ruim.

  • Categorie Uitbreidingen
  • Plaats Turnhout
  • Bouwheer (vertrouwelijk) Privaat
  • Architect CAPasitee (Edith Wouters) en collaboration avec Joep Gosen ir.-architect & stedenbouwkundige
  • Stabiliteitsbureau BETHOS ENGINEERING, Wuustwezel
  • Bebouwde oppervlakte (m²) 97 m²
  • Nuttige oppervlakte (m²) 167 m²
  • Datum van voorlopige oplevering 01/01/1970
  • Gebruik van hout Plafond, draagstructuur dak, schrijnwerk, woningscheidende wanden, keukenmeubilair, terras bekleding, terrasscherm, gevelbekleding, binnenwanden, kasten, ...
  • Gebruikt houtvolume (m³) 15 m³
  • Documents (Edition 2020) [pdf] EXT 4 Plannen merged