Sport- & cultuurzaal Ter Dijle en Basisschool Spring in’t Veldeke te Sint-Agatha-Rode (1211SAR) [Genomineerde]

De bestaande kwaliteiten van de site als fijnmazig netwerk van trage wegen, open doorzichten, niveauverschillen en pittoreske vergezichten, vormen het uitgangspunt voor de nieuwe basisschool met sport- en cultuurzaal. Tegelijkertijd wordt de toegankelijkheid van de site vergroot en hiermee die van het volledige dorp: het bestaande bouwblok wordt afgewerkt en de huidige publieke paden worden doorgetrokken en geaccentueerd.

Door de sport- en cultuurzaal te positioneren aan de zijde van de hoofdweg doorheen het dorp, toont dit volume zich aan zijn ruime omgeving en benadrukt het hiermee zijn nieuwe kernfunctie in het dorp, zonder het kleinschalige karakter te verliezen.

De gebouwen zijn als paviljoenen op en in de helling van de Dijlevallei geïntegreerd.

Tussen de verschillende paviljoenen ontstaan pleintjes en groene speelruimten voor de school en de buurt. De sport- en eetzaal van de school doen tegelijkertijd dienst als sport- en cultuurzaal voor de buurt. Een gelijktijdig gebruik door school en buurt is mogelijk door de indeling in verschillende met elkaar verbonden paviljoenen. De site als nieuw centrum speelt zo een belangrijke rol in het sociale leven van het dorp en daarbuiten. Als cluster van paviljoenen rond pleintjes en groenruimten, creëert het als typologie een aanzet voor andere ontwikkelingen langsheen de hoofdweg, alsook de nog te bouwen sociale woningen die de aangezette landschappelijke structuur verder zullen invullen.

Het domein is geen afgesloten geheel. De paviljoenen staan opgesteld naast en op de kruising van twee publieke voetwegen dwars over de site. Wat schijnbaar een obstakel is, is in het ontwerp net als sterkte ingezet. Eén van de voetwegen loopt door het schoolgebouw heen. Het schoolgebouw vormt een brug die toelaat de publieke voetwegen open te houden zonder het schoolgebeuren te verstoren. Deze zachte routes verbinden de site met de omliggende wijken.

De verzonken paviljoenen met een sterk uitgewerkt dakenlandschap, maximaliseren de interactie tussen de groene omgeving en het schoolgebeuren en tonen zich als betekenisvolle, nieuwe, publieke accenten.

Ze houden een meerwaarde in voor hun omgeving:

  • Door kernversterking met veel aandacht voor landschapsbeheer dankzij de landschappelijke inbedding;
  • Door extra voorzieningen te creëren in de dorpskern ten dienste van de gemeenschap.;
  • Door een kwalitatieve verdichting op een onregelmatige kavel binnen het dorpsweefsel, dankzij de voorafgaande opmaak van een masterplan door het ontwerpteam waarin naast een basisschool met sport- en cultuurzaal ook plaats gemaakt werd voor sociale woningen;
  • Door in te zetten op duurzame mobiliteit: geen autoverkeer tot dichtbij en zeker niet op de site, maar parkeerplaatsen gegroepeerd vlak bij bushaltes aan de rand, verbonden via de voetwegen tot in het hart van de site, een ruime overdekte fietsenstalling onder één van de schoolpaviljoenen aan de toegang tot de site. De veilige verbindingen via trage voetwegen, op maat van zowel kind als volwassene;
  • Door voldoende groene ruimte te voorzien en veel waterdoorlatende verharding voor de speelplaatsen;
  • Door een flexibele & multifunctionele planorganisatie te voorzien op verschillende gebruiksmogelijkheden & toekomstige evoluties in o.a. het onderwijs, zonder ingrijpende

aanpassingen, tevens worden de ruimtes efficiënter gedeeld door meerdere gebruikers en daardoor maximaal benut.

  • Categorie Niet-Residiëntiele Gebouwen
  • Plaats Sint-Agatha-Rode
  • Bouwheer (vertrouwelijk) Gemeente Huldenberg
  • Architect LAVA Architecten - Team: thv SWECO/LAVA
  • Stabiliteitsbureau Sweco Belgium
  • Bebouwde oppervlakte (m²) 2290 m²
  • Nuttige oppervlakte (m²) 3077 m²
  • Datum van voorlopige oplevering 01/01/1970
  • Gebruik van hout Dakstructuren : LVL dakelementen (Kerto-Ripa in het zicht), in sport- en culturzaal gecombineerd met gelijmde gelamellerde balken (Korlam), dakopstanden en dakwanden uit houtskelet structuren. Buitenschrijnwerk : hout met aan de buitenzijde een aluminium bekleding. Binenneschrijnwerk & afwerking : ramen & deuren, kasten, lambriseringen, afkastingen voor technieken, deel vloerbekelding.
  • Gebruikt houtvolume (m³) 320 m³
  • Documents (Edition 2020) [pdf] NRES 34 Plannen merged