Atelier d'architecture Philippe JOURDAN

Woning B

Het gebouw is grotendeels opgetrokken uit steen en hout.

De stenen buitenbedekking is gemaakt van zandsteenblokken uit de Condroz.

De structuur van het gebouw is gemaakt van massieve CLT-panelen. Deze bestaan uit meerdere gekruiste lagen van genagelde massieve houten planken. Het hout is van lokale oorsprong en wordt gewonnen uit de zijkant van de boom.

Dit maakt deel uit van het principe van het genagelde CLT-systeem, d.w.z. voorrang geven aan de planken die niet vaak gebruikt worden, om niet te concurreren met de traditionele toepassingen van de andere delen van de boom, zoals hout voor timmerwerk, vloeren, meubels, enz.

De gebruikelijke bestemming van deze kwaliteit van planken is eerder verpakking en paletten.

Ecologisch gezien is het voordeel enorm, omdat de levenscyclus van het hout enorm wordt verlengd.  De levensduur van een palet is zeer kort en die van een eengezinswoning van massief hout is zeer lang.  Theoretisch is een LCA (Life Cycle Assessment) van een gebouw, ongeacht de materialen, gebaseerd op 50 jaar, maar de werkelijke levensduur van gebouwen is veel langer.

Dit geeft een economische en vooral ecologische meerwaarde aan een kwaliteit van planken die meestal niet erg duurzaam is.

Het huis is gebouwd op een beboste heuvel, in een verkaveling van de jaren ’70 met verschillende ongelijksoortige gebouwen, zonder bijzonder belang.

Het gelijkvloers bestaat uit een betonnen fundering met een stenen buitenbedekking, die het huis in de helling moet verankeren. Daarop werd een prismavormige houten structuur geplaatst die zich over twee niveaus ontwikkelt.

Dit principe maakt het mogelijk om grote en kostbare grondwerken te vermijden en dus om het gebouw zo goed mogelijk te integreren in het hellende terrein.

Het doel van dit project is om het habitat-volume te “herinterpreteren”, het te integreren in de site en om er een hedendaagse look aan te geven. De interventie ter plekke moet daarbij minimaal gehouden worden.

Met dit project willen we een hedendaagse en kwalitatieve architectuur promoten, die een logica van aanpassing aan de omgeving, al dan niet bebouwd, moet bestendigen.

De leefruimtes, die op de bovenste niveaus werden ingericht, profiteren dankzij de grote raampartijen van maximale lichtinval en uitzicht op het dal.

Het houten parallellepipedum kreeg een isolerende gevel met een witte coating. Dit geeft het gebouw een smetteloze uitstraling die het contrast met de natuurlijke omgeving nog extra accentueert.

De wens van de klant was om een uniek woonvolume te verkrijgen, dat de leefruimtes met een atelier en een slaapkamer verbindt, en dat tegelijkertijd een interessant uitzicht geeft op de vallei en de beboste heuvel.

Het houten parallellepipedum zorgt voor een compact volume van twee niveaus die met elkaar in verbinding staan via een ruime vide. Daardoor kan vanuit elke binnenruimte geprofiteerd worden van de buitenruimtes.

De compactheid van het gebouw maakt het ook mogelijk om te besparen op grondwerken en materialen en om minder te verlies te lijden op de buitenschil.

  • Categorie Residentiële Gebouwen
  • Plaats Marche-en-Famenne
  • Bouwheer (vertrouwelijk) Privaat
  • Architect Atelier d'architecture Philippe JOURDAN
  • Algemene bouwonderneming Stabilame
  • Bebouwde oppervlakte (m²) 229 m²
  • Nuttige oppervlakte (m²) 141 m²
  • Datum van voorlopige oplevering 01/01/1970
  • Gebruik van hout Hout werd gebruikt om alle redenen die hieronder nader worden toegelicht. Aan de andere kant werd naast al deze verschillende redenen ook hout gekozen als hoofdmateriaal voor zijn visuele, tactiele en olfactorische aspecten.
  • Gebruikt houtvolume (m³) 31 m³
  • Documents (Edition 2020) [pdf] UNIF 5 Plans merged