Atelier Brismoutier F-M

Le Bauw Centrum

De uitvoering van het project in het hart van een voormalige steengroeve was een uitdaging. Het oorspronkelijke perceel was trapeziumvormig, waarvan de smalste zijde de toegang tot de openbare weg was. Het gebouw is volledig geïntegreerd in de natuurlijke omgeving en de architectuur is in overeenstemming met de belangrijkste kenmerken van het landschap.

De indeling is in lijn met de bestaande indeling op de aangrenzende percelen en zet zo de door de oude gebouwen geïnitieerde bio-klimatologische ontwikkeling voort. Omdat het programma bestaat uit een eengezinswoning en een privé-sportcentrum in een sociale en economische context van een peri-urbane dorpskern, past het perfect.

Gezien het bijzondere karakter van het terrein, wilden we in overleg met de bouwheer de beperkingen ervan in ons voordeel gebruiken. Een talud van de voormalige steengroeve aan de ingang van de site werd behouden om de unifamiliale toegang tot het sportcomplex te privatiseren. Binnen het streven naar een lokale en ecologische aanpak had het project tot doel om de afgraving en opvulling van het oorspronkelijke terrein tot een minimum te beperken.

De architectuur van het project is gearticuleerd rond de dubbele functie van het gebouw: een privégedeelte en een professioneel gedeelte en houdt rekening met een terrein dat gevormd wordt door niveaukrommingen. Het professionele gedeelte, bestemd voor een fitnesscentrum met sportcoaching, werd op de voorgrond gezet om de toegang te vergemakkelijken en om een gastvrij volume met een plat dak te presenteren.  Om het “privé-volume” af te schermen, werd het bewust op de achterkant van het terrein gezet, waardoor het vanzelf meer privacy krijgt. Tegelijk wordt de tuin verbonden met de zuidwest georiënteerde ramen van de leefruimtes.  Het op één vlak gebalanceerde dak scheidt het privévolume van het professionele gedeelte. Het geeft een licht reliëf aan het volume, terwijl de overstek van de buren gevrijwaard wordt van een agressiever dak met twee vlakken. De integratie van de volumes in de verschillende niveaus van het terrein en met de buren krijgt hier zijn volle betekenis, zowel in integratie als in discretie. Zoals elk bestudeerd project, heeft het altijd de zorg gehad om voorbeeldig te zijn. Het Q-Zen-label is het resultaat van een dagelijkse bereidheid van het architectenbureau.

  • Categorie Residentiële Gebouwen
  • Plaats Malonne
  • Bouwheer (vertrouwelijk) Privaat
  • Architect Atelier Brismoutier F-M
  • Stabiliteitsbureau Bureau Aerts - Stabilame
  • Algemene bouwonderneming Stabilame
  • Bebouwde oppervlakte (m²) 387 m²
  • Nuttige oppervlakte (m²) 356 m²
  • Gebruik van hout In het hele gebouw, om ecologische redenen en voor de snelheid
  • Gebruikt houtvolume (m³) 79 m³
  • Documents (Edition 2020) [pdf] UNIF6 16_332_APlans_Coupe_Elev_BTCA20