SW: Peter Geldof & Wart Thys

Woning JOS

Kwalitatieve eengezinswoning binnen de Gentse bebouwde kom, met visuele meerwaarde voor het naastgelegen park. Herkennings-/afspreekpunt.

Landschappelijk:

Als laatste woning van de doodlopende straat, moet de woning een rol opnemen als visueel interessant sluitstuk. De kopse gevel is namelijk het eerste richtpunt vanuit het naastgelegen Sint-Baafskouterpark en krijgt daarom een sprekende en herkenbare zijgevel in een diagonale vurenhouten gevelbekleding, gecombineerd met ramen met buitenkaders en gevelaccenten in zwart geschilderd hout. De voorzijde gaat dan weer naadloos over in de gevelrij, zonder het ritme van de straat te breken, maar onderscheidt zich door zijn atypische materiaalkeuze van leien. Geïntegreerd maar onderscheiden.

Sociaal:

Hoewel de woning op maat van de huidige opdrachtgever gemaakt is, werd ervoor gezorgd dat de 4 slaapkamers en de polyvalente ruimte de woning geschikt maken voor meerdere gezinssituaties. Zo hoeven er ook op langere termijn geen aanpassingen en uitbreidingen aan de woning te gebeuren.

Economische context:

Het budget van een opdrachtgever is niet eindeloos. Door simpele, betaalbare materialen in te zetten met een kleine knipoog (waardoor ze een frisse uitstraling krijgen), krijgt de woning dat tikkeltje meer. Dit gebeurt dan zonder het Belgische vastgoedpatrimonium te verzwaren met een onbetaalbare woning in luxematerialen.

Milieu:

De ligging van de woning is ideaal: Bus- en treinstation op wandelafstand, park naast de

deur, scholen en werkgelegenheid op fietsafstand, … Ook de oriëntatie van de woning op het perceel, tuinzijde zuidoost en toegangsweg noordwest, speelt in het voordeel om zonne-energie optimaal te capteren in winter, voor- en najaar. Door dan de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen (nachtkoeling, buitenzonweringen, …), wordt de nood aan artificiële koeling in de zomer ook weer vermeden.

Door de horizontale projectie van de woning te beperken, wordt de onverharde buitenruimte gemaximaliseerd en wanneer het opgevangen regenwater niet volledig hergebruikt zou worden, infiltreert het in de bodem via de infiltratievoorziening.

Voorlopig is de woning nog aangesloten op gas, maar alle voorzieningen zijn genomen om op termijn over te schakelen op een lucht-water warmtepomp, gevoed door extra zonnepanelen die de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet niet te hoog te maken.

De maximale voetafdruk van het gebouw bedraagt volgens de stedenbouwkundige voorschriften 6,5111 x 18111 op het gelijkvloers en 6,5111 x 12m op de eerste verdieping.

Omwille van ecologische en ruimtelijke overwegingen is er echt gekozen om dit

maximale gabarit niet na te streven. De woning is ontworpen met een voetafdruk van 6,5m x 12111 op beide verdiepingen. Hierdoor verkrijgen we een compact volume dat bijdraagt tot het behalen van de doorgedreven energetische eisen die we nastreven en zo behouden we ondertussen ook meer broodnodige, onverharde buitenruimte die niet zinloos wordt volbouwd in het Urban Heat Island.

De dakhelling kleurt met zijn asymmetrische 30° tot 60° buiten de lijntjes van de toelaatbare dakhelling van 30° tot 50°, maar omwille van de voordelen is dit door stedenbouw aanvaard. Dit levert namelijk een dakvorm op die ideaal is voor de plaatsing van de zonnepanelen op het zuiden, die speelsheid in de gevel brengt en die interessante ruimtes genereert binnenin.

  • Categorie Residentiële Gebouwen
  • Plaats Sint-Amandsberg
  • Bouwheer (vertrouwelijk) Privaat
  • Architect SW : Ir. Peter Geldof & Wart Thys
  • Stabiliteitsbureau Tecclem
  • Bebouwde oppervlakte (m²) 84 m²
  • Nuttige oppervlakte (m²) 176 m²
  • Datum van voorlopige oplevering 01/01/1970
  • Gebruik van hout Buitenwanden, dakstructuur, dakisolatie, tussenvloeren, binnenwanden, gevelbekleding, vloerafwerkingen, trap, borstwering, binnendeuren, dagkant afwerkingen, interieur.
  • Gebruikt houtvolume (m³) 60 m³
  • Documents (Edition 2020) [pdf] UNIF 18 Plans merged