Photo credits: TVDV (1, 2, 4, 5, 6, 8), GAFPA bureau voor architectuur en stedenbouw bv (3, 7, 9, 10)

G1203 reconversie steenkapperij Gentbugge [1ste prijs]

Een voormalige steenkapperij wordt ontsloten door een poortgebouw langs de Leo Tertzweillaan in Gentbrugge. De site wordt herbestemd als een binnengebied met een cluster van nieuwe woonentiteiten en kleine ateliers. Dit project maakt hier deel van uit. De bouwheer is eigenaar van een deel van de site waar een betonnen overkapping gelinkt is aan een hogere loods, opgebouwd in staalstructuur.

Het ontwerp laat deze structuren intact en voegt een derde, lichte houten structuur toe. Van de betonnen overkapping worden dak- en vloerplaat uitgeslepen zodat een ommuurde tuin ontstaat. De bestaande betonstructuur wordt in de tuin behouden en wordt gekopieerd in de houten draagstructuur van de woning, die rust op een aan de onderzijde geïsoleerde funderingsplaat die wordt gepolijst als afwerking. Het betonnen vlak geeft de woning de nodige thermische inertie. De houten tussenvloeren bestaan uit 6 cm massieve houtplaten die meteen afwerking zijn. Een compact kamerbreed woonvolume over 2 verdiepingen schuift zich onder de overkapping van de hogere loods tegen de zijwanden aan.

In de zuidgevel wordt vaste driedubbele beglazing afgewisseld met een ritme van opengaand schrijnwerk dat vol uitgevoerd wordt. In de zomer krijg je bij het openstaan van de ramen een totale transparantie. Op gelijkvloers krijgt deze gevel een interessante relatie met de 3 meter brede overdekte reststrook die overgaat in de tuin. Op verdieping krijg je een zicht over de stedelijke omgeving en fungeert de overkapping als zonnewering.

Meerwaarde van het gebouw voor de omgeving
Herwaardering industrieel erfgoed, inpassing zonder impact (lichten en zichten) op dichtbebouwd binnengebied

Integratie en geschiktheid van het gebouw in sociale, milieu, landschappelijke en economische context
Perfecte integratie. Dmv industriele houtbouwtechnieken een verderzetting realiseren van de aanwezige structuren. Economisch bouwen. Een duurzame skeletconstructie die door de opdrachtgever die schrijnwerker-kunstenaar is kan ingevuld en afgewerkt worden.

Optimalisatie van de beschikbare bouwoppervlakte in overeenstemming met de stedenbouwkundige regels
De bouwheer was overtuigd om compacter te wonen in een beperkt volume zodat een luifel overblijft en de bestaande constructies in hun waarde behouden blijven. Geen stedenbouwkundige impact.

Door onder een afzonderlijke luifel te bouwen zal de houtconstructie een veel langere levensduur hebben dan onder blote omstandigheden.

  • Categorie Residentiële Gebouwen
  • Plaats Gentbrugge
  • Bouwheer (vertrouwelijk) Privaat
  • Architect GAPFA Bureau d'architecture et d'urbanisme Finition intérieure Maison Mortier
  • Stabiliteitsbureau De Roover projet structurel
  • Bebouwde oppervlakte (m²) 80 m²
  • Nuttige oppervlakte (m²) 160 m²
  • Datum van voorlopige oplevering 01/01/1970
  • Gebruik van hout structuur, vloer, dak, houtskeletwanden, schrijnwerk gevel
  • Documents (Edition 2020) [pdf] 1_1Prix_UNIF17_Plans