Meerwaarde van het gebouw voor de omgeving :
Martens Van Caimere Architecten waren ontwerper van de uitbreiding en reorganisatie van de ALVO supermarkt (AMI) te Berlare. De toegang en uitgangen van de bestaande winkel waren sterk verouderd, en hadden een problematische routing. Door een spievormig volume toe te voegen aan de voorzijde en zo het gebouw uit te breiden tot aan de maximale bouwlijn, werd dit euvel aangepakt, en kreeg de buurtsupermarkt een nieuwe en herkenbare gevel. Door de nieuwe ingreep kreeg de volledige winkelervaring een helder en leesbaar parcours, vanaf aankomst op de parking of aan de fietsenstalling tot aan de kassazone en zo terug huiswaarts. Een geïntegreerde stalling voor de winkelkarren en een overdekte zone voor in- en uitgang verhogen het winkelcomfort voor de bezoekers en creëren tegelijk een semipublieke ontmoetingsruimte. De inkomzone wordt autovrij en de kassa’s krijgen een ruime glaspartij die licht en zicht brengt in de voormalige ‘black box’.
Integratie en geschiktheid van het gebouw in sociale, milieu :
landschappelijke en economische context
Het uitgangspunt voor de opdrachtgever was de realisatie van een nieuw inkomgebouw met een uitermate duurzaam karakter. Terwijl de gangbare architectuur van supermarkten veelal steriel en onpersoonlijk aanvoelt, doelde de opdrachtgever op een inkomgebouw met eigen karakter om zo zijn cliënteel te kunnen begroeten. Het was de bedoeling een uitbreiding van het bestaande gebouw te realiseren die rust uitstraalde door haar materialisatie zodat de klanten op een ontspannen wijze konden winkelen en zich meer op eigen tempo doorheen de winkel zouden bewegen. Na de realisatie kon de opdrachtgever van de cliënteel vernemen dat net deze insteek door de winkelaars werd bevestigd met een gunstige financiële omzet voor de winkel tot gevolg. Een duurzame investering vertaalde zich dus letterlijk in een economische winstverhoging.
Voor de ontwerpers was het de uitdaging om op duurzame wijze een bijgebouw te realiseren in een bijzonder competitieve ‘betonnen’ bouwmarkt die vele tertiaire gebouwen domineert. Zij vonden hierin de oplossing door een in de Benelux unieke combinatie van een draagstructuur en binnenafwerking in CLT (Cross Laminated Timber) en kakhennepbeton als isolerende en waterdichte gebouwhuid én buitenafwerking.
Optimalisatie van de beschikbare bouwoppervlakte in overeenstemming met de stedenbouwkundige regels :
De uitbreiding zoekt de maximaal voorste bouwgrens op van het perceel. De langste gevel volgt hiermee het straatgabarit. Door de materialisatie in kalkhennepbeton, vormt de winkel voor passanten van de drukke Brugstraat een herkenbaar gebouw met een speels en beheerst karakter.