School La CIME

Het project betreft de bouw van een nieuwe middelbare school van type 4 voor jongeren met een handicap. De school moet plaats bieden aan ten hoogste 50 leerlingen en 35 professionals uit verschillende categorieën. Naast de lokalen voor de onderwijsactiviteit, het dagcentrum en de administratieve functies is er een eetzaal die buiten de schooluren als polyvalente zaal voor evenementen van de gemeente of als cafetaria voor het park kan worden gebruikt.

Meerwaarde van het gebouw voor de omgeving:

Gezien het belang van de vegetatie in de wijk werden de grote bomen die er stonden, behouden. Het project voorzag in de aanleg van een groene ruimte op de binnenplaats waarmee de natuur als het ware naar het hart van het door groen omgeven gebouw werd gehaald. De transparantie van de eetzaal verzekert de visuele continuïteit van de groene omgeving. Een privétuin, die aan het park grenst, behoort eveneens tot de school. Het is de bedoeling om er een gemeenschappelijke moestuin aan te leggen die in een tweede fase toegankelijk zou worden.

Verder hebben we geprobeerd om voor dit gebouw materialen te kiezen die een lange levensduur hebben, een goede energetische performantie bieden, een zo beperkt mogelijke milieu-impact hebben en op het einde van hun levensduur kunnen worden gerecycleerd (meer mogelijkheden dankzij droge bouwtechnieken).

Integratie en geschiktheid van het gebouw in sociale, milieu, landschappelijke en economische context:

De geringe hoogte van het gebouw bevordert zijn integratie in de omgeving en zorgt ervoor dat de omwonenden hun uitzicht op het park maximaal behouden.

Om de bestaande verhoudingen tussen de aangrenzende percelen en gebouwen zo weinig mogelijk te verstoren, werd het nieuwe gebouw ingeplant met behoud van een redelijke afstand tot de buren: aanleg van een brede doorgang parallel met de sporthal, parkeerterrein dat met de scoutslokalen en het Centrum wordt gedeeld, afscheiding van het Wolvendaalpark door een aangeplante tuin.

Het nieuwe schoolgebouw komt de sociale synergie tussen de verschillende bewoners van de site en hun omgeving ten goede dankzij de benutting van de context en de aandacht voor de nabijheid van de ‘petite école dans la prairie’ (kleuter- en lagere school), het Recreatiecentrum voor de 3e leeftijd en het park.

Door de keuze van de materialen (lichte structuur uit CLT en houten bekleding konden de architecturale en landschappelijke intenties concreet worden ingevuld en kon het gebouw in zijn omgeving aan de rand van het Wolvendaalpark worden geïntegreerd.

Qua economische context was het ontwerpen van dit gebouw een bijzonder project: er werd gebouwd op initiatief van de ouders. Zij hadden voor de bouw privédonoren gevonden. De ‘werking’ werd daarentegen door de overheid in handen genomen. Het financiële budget was beperkt en dus probeerden we een sober en rationeel gebouw te ontwerpen, zonder de architecturale kwaliteiten uit het oog te verliezen. Om de kosten van het project zo goed mogelijk onder controle te houden, werkten we vanaf de eerste schetsen samen met het bouwbedrijf, de stabiliteitsingenieur en de ingenieur speciale technieken.

Optimalisatie van de beschikbare bouwoppervlakte in overeenstemming met de stedenbouwkundige regels:

Het terrein bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Ukkel. Het ligt op een gemeentelijk perceel tussen de sporthal Stroobant, een recreatiecentrum voor de 3e leeftijd, de scoutslokalen en het Wolvendaalpark. De bijzondere situatie van de leerlingen met beperkte mobiliteit en de mogelijkheden die de terreinafmetingen en het stedenbouwkundig reglement bieden (gebied voor voorzieningen van collectief belang of voor openbare diensten), deden ons beslissen om het volledige programma op de begane grond te realiseren, zodat de kinderen met beperkte mobiliteit zich zo vlot mogelijk door het gebouw zouden kunnen verplaatsen. Alle ruimten zijn toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit.

De ligging stelde ons in staat om:

– het gebouw op te trekken uit 3 balken + een galerij;- de bestaande situatie zo goed mogelijk te respecteren en het evenwicht tussen de gebouwen op de site zo weinig mogelijk te verstoren;

– het gebouw in zijn omgeving te integreren.

  • Categorie Niet-Residiëntiele Gebouwen
  • Plaats Ukkel
  • Bouwheer (vertrouwelijk) Fondation d’utilité publique E2C Ensemble en Chemin
  • Architect Atelier 229
  • Stabiliteitsbureau Stabili.D
  • Algemene bouwonderneming TS CONSTRUCT
  • Bebouwde oppervlakte (m²) 1300 m²
  • Nuttige oppervlakte (m²) 1160 m²
  • Datum van voorlopige oplevering 01/01/1970
  • Gebruik van hout Het hout dat voor de structuur werd gebruikt: draagmuren en vloeren uit CLT-panelen, kolommen en liggers uit gelijmd gelamelleerd hout. Deze houten elementen blijven voor het merendeel zichtbaar en dienen dus ook als afwerking. Als gevelbekleding werd voornamelijk voor een verticale houten bekleding gekozen.
  • Gebruikt houtvolume (m³) 480 m³
  • Documents (Edition 2020) [pdf] NRES10 Plans merged