Crèche les Mésanges [Genomineerde]

Hoort u het gelach en geschreeuw van de kinderen? U bent wel degelijk op de juiste plek! Op deze site te midden van de velden bevinden zich de kleuter- en basisschool en het kinderdagverblijf van Momalle, een dorp dat tot de gemeente Remicourt behoort. Alles is hier zo geconcipieerd dat de kinderen zo dicht mogelijk bij de natuur kunnen opgroeien. Het moest een veilige en vertrouwenwekkende plek worden voor zowel de ouders als de kinderen van 0 tot 12 jaar oud. Laten we het gebouw van dichterbij bekijken: we zien hout, witte sierpleister en ludieke elementen in felle kleuren. Door de grote vensters vol vingerafdrukken laat zich een gewriemel van kleine mensjes raden … Een kinderdagverblijf? Een klein ventje voor het raam dat naar de koeien aan de andere kant van het glas staat te kijken, neemt de laatste twijfel weg. Dit houtskeletgebouw uit 2008 was al gauw te klein voor het aantal kinderen dat het moest opvangen. Daarom werd in 2015 een aanbesteding uitgeschreven voor de uitbreiding van het kinderdagverblijf. Er moesten aan de 3 bestaande afdelingen 2 nieuwe cellen voor de oudste kinderen worden toegevoegd, en er was een ruimere eetzaal voor het personeel nodig. De toe te voegen oppervlakte was in overeenstemming met de stedenbouwkundige voorschriften en de regels van het ONE voor de opvang van 15 bijkomende kinderen. Tijdens een bezoek ter plaatse werden de troeven en zwakheden van het bestaande gebouw geïdentificeerd (visuele controle, oververhitting, klimaatregeling, gebrek aan bergruimte, …). We namen ons voor om het nieuwe gedeelte op de reële behoeften af te stemmen, lessen te trekken uit de ervaringen van de gebruikers en bepaalde tekortkomingen van het bestaande gebouw te verhelpen. Na het bezoek ter plaatse en de analyse stelden we voor om de uitbreiding aan de westkant van het bestaande gebouw in te planten en een nieuwe vleugel te bouwen die loodrecht op dat gebouw werd ingeplant, schuin ten opzichte van het gebouw van de ‘middelste groep’. Dit bood de volgende voordelen:

• Continuïteit van de goede, functionele leesbaarheid van het gebouw (personeel/publiek/kinderen);

• Compacte vorm van het gehele gebouw, zowel in energetisch als in functioneel opzicht;

• Rationaliteit inzake bewaarde en geplande aangelegde zones rond het gebouw (parkeerterreinen, aanplantingen);

• Uitbreiding die dienst doet als gedeeltelijke bescherming van de zuidgevel (zon, regen, wind);

• Mogelijk onderscheid tussen de toegangen voor het publiek (nabijheid van parkeerplaatsen) en het personeel (secundair);

• Verlenging van de centrale gang die zowel een distributie- als een opbergfunctie heeft (plaatsbesparing).

De duidelijke scheiding van de verschillende functies en de centrale ligging van de technische lokalen en de lokalen voor het personeel bieden het voordeel dat een optimale veiligheid kan worden gegarandeerd, naast een groot gebruikscomfort bij de dagelijkse activiteiten. De leesbaarheid van de ruimten wordt ook buiten gegarandeerd, waar dezelfde taal als die van het bestaande gebouw wordt gehanteerd: een dualiteit van materialen voor de technische zones/personeelszones en de zones voor de kinderen die door een kleurrijk scherm van elkaar gescheiden zijn. Deze scheidingswand, die buiten doorloopt, gidst de gebruiker naar de ingang van het gebouw. Voor de uitbreiding werd een witte sierpleister gekozen om een optimale integratie met de andere gebouwen op het terrein te garanderen. Vanuit de technische kern vertrekken de gebouwen van de verschillende afdelingen als de stralen van een zon – de kleintjes aan de oostkant, de iets ouderen aan de zuidkant en de oudsten aan de westkant –, wat de evolutie van het kind symboliseert. Het gebouw begeleidt de kinderen bij het verkennen van hun omgeving en heeft ramen op hun hoogte waardoor ze vanuit verschillende invalshoeken over het omliggende landschap uitkijken. Tegen de tijd dat ze het kinderdagverblijf verlaten, hebben de kinderen de hele horizon afgewerkt.

  • Categorie Uitbreidingen
  • Plaats Momalle
  • Bouwheer (vertrouwelijk) Gemeente Remicourt
  • Architect helium3 architectures
  • Stabiliteitsbureau Stabibois
  • Algemene bouwonderneming Corman-Halleux
  • Bebouwde oppervlakte (m²) 216 m²
  • Nuttige oppervlakte (m²) 195 m²
  • Datum van voorlopige oplevering 01/01/1970
  • Gebruik van hout De hele structuur. De isolatie in houtvezel en cellulose. Meubilair in laminaat. OSB-panelen voor gevels en dak.
  • Gebruikt houtvolume (m³) 510 m³
  • Documents (Edition 2020) [pdf] EXT 2 Plans merged