HASA architecten

Nulenergiewoning te Brasschaat

De opdrachtgevers hadden een bebost terrein van 1ha gekocht, met een open plek waar ooit al een villa had gestaan. Hierdoor was het mogelijk een huis te bouwen zonder bomen te rooien.

Na analyse van het terrein, besloten we de woning in te planten aan de rand van de open plek, vlak tegen een zone met grote beuken. Hierdoor kan de woning enerzijds de zuidwestzon maximaal capteren, maar anderzijds ook genieten van de zeer diverse zichten op het terrein: zicht op de groep hoge beuken langs de oostzijde, op de bosrand en struweel langs de noordzijde en overheen de zonrijke, open plek naar de rest van het bos langs de straatzijde (zuid + west).

a. meerwaarde voor de omgeving

De bedoeling van het hele project was een woning te maken met zo min mogelijk impact op het bouwterrein en de omgeving. Doordat de woning zeer diep op het terrein is ingeplant, is ze quasi onzichtbaar vanop de straat. Door de koperen gevelbekleding, zal ze na verloop van tijd ook opgaan tussen de boomstammen. Hierdoor wordt het natuurlijke en beboste uitzicht van de straat volledig bewaard. In contrast met de vele plekken in de gemeente waar bos dient te wijken voor woningen, hebben we gezocht naar een maximale integratie van de woning in het bos.

b. integratie en geschiktheid van het gebouw in zijn context

Zoals hierboven reeds toegelicht, was de integratie van de woning in haar natuurlijke omgeving één van de belangrijkste uitgangspunten van het ontwerp.

Samen met de opdrachtgever verkozen we echter een veel bredere aanpak en wilden we een woning maken met een zo minimaal mogelijke impact op het milieu.

We bouwden een nulenergiewoning die door passieve, bouwkundige maatregelen haar energieverbruik beperkt en de noodzakelijke energie door gebruik van duurzame technieken zelf opwekt.

Daarnaast werd ook zorgvuldig omgesprongen met de gebruikte materialen, waarbij we een optimum zochten tussen economie van materiaalgebruik, levensduur, oorsprong, hergebruik en herbruikbaarheid. Hierdoor werd het gebruik van grondstoffen én energie, en de hiermee samenhangende uitstoot van CO² maximaal teruggedrongen.

De bouw van een dergelijke, hoogperformante woning vraagt vanzelfsprekend een hogere economische investering dan een standaardgebouw. Op lange termijn is er echter een interessante terugverdientermijn voor de bouwheer, maar ook een grote maatschappelijke winst, aangezien de woning zowel bij de bouw, tijdens het gebruik als op het einde van haar levensduur een minimale impact heeft op haar directe omgeving.

Dit project toont volgens ons ook aan dat het mogelijk is om met duurzame, milieuvriendelijke bouwmethodes (in het bijzonder de houtskeletconstructie) een nulenergiewoning te realiseren zonder uitzonderlijke investeringen in technische installaties. Bij toepassing op grotere schaal, zal de initiële investeringskost van dit soort gebouwen volgens ons bijgevolg nog behoorlijk kunnen dalen.

c. optimalisatie van de beschikbare bouwoppervlakte

Het verkavelingsplan, geldig voor het bouwterrein, liet een zeer grote bouwzone toe. Volledig in de filosofie van bouwen met een minimale impact, hebben we echter naar een zo compact mogelijk volume gezocht, waarbinnen zeer ruim gewoond kon worden. We gebruikten uiteindelijk slechts 20% van de toegelaten voetafdruk.

Bij het uitwerken van de houtskeletgevels met koperbekleding, stelden we bovendien vast dat deze slechts half zo dik waren als de gevels in massief metselwerk die we voor een andere nulenergiewoning hadden moeten gebruiken. Ook hier kon er dus bijkomend op de ingenomen ruimte bespaard worden.

  • Categorie Residentiële Gebouwen
  • Plaats Brasschaat
  • Bouwheer (vertrouwelijk) Privaat
  • Architect HASA architecten
  • Stabiliteitsbureau Cobbaut
  • Algemene bouwonderneming Arkana
  • Bebouwde oppervlakte (m²) 172 m²
  • Nuttige oppervlakte (m²) 275 m²
  • Datum van voorlopige oplevering 01/01/1970
  • Gebruik van hout Gevels, gevelbekleding, verdiepingsvloer, dakstructuur, vloerisolatie, vloerbekledingen, binnendeuren, trap, vast meubilair
  • Gebruikt houtvolume (m³) 50 m³
  • Documents (Edition 2020) [pdf] UNIF19 Nulenergiewoning Brasschaat_plannen