Bouw van een crèche met 36 plaatsen

Meerwaarde van het gebouw voor de omgeving

Het terrein waarop het kinderdagverblijf ‘La Maison de Casimir’ zich bevindt, ligt in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen in een dorp langsheen de rijksweg van Chimay naar Couvin. De bebouwde omgeving omvat een cultureel centrum, een gemeenteschool en een reeks woningen voor ouderen. Dankzij de functie van het gebouw zou het dienstenaanbod er niet alleen completer maar ook dynamischer worden. Die nieuwe dynamiek wilden we graag vertalen in een hedendaags gebouw dat in zijn omgeving geïntegreerd is.

Integratie en geschiktheid van het gebouw in sociale, milieu, landschappelijke en economische context

Aangezien de bouwvolumes in de omgeving allemaal van elkaar verschilden – het cultureel centrum met zijn imposante volume en platte dak, de bejaardenwoningen met één enkel niveau en zadeldak, de school met vierzijdige daken –, hoefden we ons niet aan een bepaalde bouwhoogte te houden. De omgeving was een bont allegaartje. Na een analyse van de site zetten we op basis van de onmiddellijke omgeving enkele grote lijnen uit. We besloten dat we ons project compact moesten houden om de impact op het terrein te beperken en we kozen voor een rechtstreekse aansluiting op de weg aan de kant van de Rue des Battis. We opteerden voor een volumetrie met een plat dak om het verwarmde volume te beperken en compact te houden. Zo reduceerden we het volume tot het hoogst noodzakelijke. We tekenden een gebouw met een grondinname van +/- 500 m², met alleen een benedenverdieping die we organiseerden rond de buitenfuncties die voor het programma van een kinderdagverblijf vereist zijn, d.w.z.:

– een vanaf de straat zichtbare ingang met toegangshelling voor mensen met beperkte mobiliteit en rechtstreekste trap;

– Aangepaste parkeerplaatsen voor mensen met beperkte mobiliteit en mama’s met kinderen;

– Wacht- en rustruimten op verschillende plaatsen dicht bij het onthaal, waar de gebruikers elkaar kunnen ontmoeten;

– Veilige en schaduwrijke buitenspeelruimten;

– Aparte technische en logistieke toegang (naar voorraadlokaal, stookplaats, …) voor het personeel.

Qua kleuren en materialen zijn in de bebouwde omgeving traditionele rode bakstenen, middengrijze steen en gekleurde bakstenen (wit) terug te vinden. Vanuit het idee om het gebouw in zijn omgeving in te werken, besloten we daarom om baksteen te gebruiken voor het administratief volume maar wel in een meer hedendaagse kleur (diep grijsbruin). Voor de rustvolumes stelden we voor om, met het oog op een lichter visueel effect, een verticale houten bekleding te plaatsen die mettertijd grijs wordt. Voor de buitenspeelruimten raadden we aan om een felgekleurde bekleding van massief gelaagd hout in warme oranjetinten te gebruiken. Om de onderkant van de volumes te beschermen, kozen we een onderbouw in blauwe steen. Het buitenschrijnwerk werd uitgevoerd in hout met antracietgrijze aluminiumbekleding.

Optimalisatie van de beschikbare bouwoppervlakte in overeenstemming met de stedenbouwkundige regels

Vanwege de organisatie en de toegankelijkheid brachten we alle functies op hetzelfde niveau onder (de benedenverdieping). Het algemeen plan van het project moest alles zeer compact houden en probeerde de vorm van een perfect vierkant te benaderen. We onderscheidden de diverse functies van elkaar door hun volumetrie en bekleding, waarvoor we met parallellepipedums van verschillende hoogten speelden. We hadden het geluk dat er geen specifieke voorschriften van toepassing waren die welbepaalde bouwhoogten, volumes, daktypes of materialen oplegden.

  • Categorie Niet-Residiëntiele Gebouwen
  • Plaats Baileux
  • Bouwheer (vertrouwelijk) asbl la Maison de Casimir
  • Architect Atelier de Tromcourt - Tijdelijke associatie
  • Stabiliteitsbureau Atelier de Tromcourt
  • Algemene bouwonderneming Stabilame
  • Bebouwde oppervlakte (m²) 525 m²
  • Nuttige oppervlakte (m²) 462 m²
  • Datum van voorlopige oplevering 01/01/1970
  • Gebruik van hout Er is hout gebruikt voor de draagmuren (CLT), het vakwerk van het dak, de lichte wanden in het skelet, de buitenbekleding, de bekleding van de valse plafonds en het op maat gemaakte meubilair.
  • Gebruikt houtvolume (m³) 135 m³
  • Documents (Edition 2020) [pdf] NRES15 Plans merged