Jury 2024

De jury bestaat uit Belgische en internationale experts die ieder project zal beoordelen volgens de in het reglement opgelegde criteria.

De jury komt op 4 november 2024 samen om de laureaten van de 5 categorieën van deze 2de editie van de BTCA te kiezen.




Karen Allacker

Karen Allacker (1978) behaalde een Master of Science in de ingenieurswetenschappen architectuur (2001) aan de KU Leuven waar ze in 2010 ook haar doctoraat in de Ingenieurswetenschappen behaalde. Erna was ze als postdoctoraal onderzoeker actief aan de KU Leuven. Van 2012 tot 2013 werkte ze als wetenschappelijk medewerker voor de DG Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie, meer bepaald aan het Institute of Environment and Sustainability (IES). Daar hielp ze mee aan de ontwikkeling van de Europese levenscyclusanalyse methodes Product en Organisation Environmental Footprint.

Karen Allacker is momenteel Hoogleraar aan het Departement Architectuur van de KU Leuven. Ze leidt er de onderzoeksgroep Duurzaam Bouwen die focust op de evaluatie van de milieu-impact en kost van gebouwen vanuit een levenscyclus benadering.

Dries Vens

Atelier Vens Vanbelle is een architectenduo uit Gent. Hun oeuvre speelt in op de eigenheid van de gebruiker en de omgeving. Over deze basisingrediënten wordt een vensvanbelle-saus gegoten en een persoonlijk verhaal gecreëerd, of zoals architectuurkenner Dag Boutsen het samenvat: “De architectuur van Vens Vanbelle is gedurfd, maar zonder choquerend te zijn. Dat maakt het zo uniek.”

Hout heeft een prominente plaats in de architectuur van Vens Vanbelle. Houten draagstructuren worden dikwijls zichtbaar gelaten en geven ritme aan de ruimte. In het project ‘Alex’ gaat dit nog een stap verder: hier is het volledige interieur opgebouwd uit gestapelde LVL-panelen die een ‘houten grot’ doen ontstaan- of in het project ‘Kartasan’ staat een twaalf meter hoge eik als drager midden door de woning.

Emmanuel Defays

Als landbouwingenieur en dokter in de landbouwwetenschappen heeft Emmanuel Defays zijn hele loopbaan lang zijn aandacht gericht op de eigenschappen en de toepassingen van bossen en van op hout gebaseerde producten, evenals op de technische en economische moeilijkheden waarop de valorisatie van hout in Wallonië botst.

Hij was achtereenvolgens onderzoeker aan de UCLouvain (1983-1995), de ULB (1995-2002), voorlichtingsverantwoordelijke bij de Koninklijke Belgische Bosbouwmaatschappij, verantwoordelijke voor de oprichting van het competentiecentrum FOREM Wallonie Bois, technisch adviseur bij Belgian WOODFORUM, medewerker bij de vereniging Bois & Habitat, docent in de bacheloropleiding houtbouw aan de HERS en zelfstandig houtexpert. Gedurende meer dan elf jaar was hij algemeen directeur van het Office Économique Wallon du Bois (thans Filière Bois Wallonie) dat ernaar streeft de economische ontwikkeling van de bos- en houtsector in Wallonië te bevorderen.

Oskar Norelius

Oskar Norelius is een bekroonde architect en partner bij White, een van de grootste architectenbureaus in Scandinavië. In 2023 ontving het bureau de Swedish Government’s Export Prize en werd het door Dezeen uitgeroepen tot Architect van het Jaar.

Oskar leidt internationale wedstrijden met een sterke focus op design en duurzaamheid in het algemeen, en houtbouw in het bijzonder.

Hij was de hoofdarchitect van het Sara Culture Centre and Hotel in Skellefteå, een klimaatpositief massief houten gebouw van 20 verdiepingen dat de International Award for Wood Architecture in 2022, Best Culture Building op WAF 2022 en Best Tall Building Europe op CTBUH 2023, ontving. Sara Culture Centre was te zien op verschillende internationale tentoonstellingen, waaronder Aedes Gallery, Fragner Gallery in Praag, Roca Gallery in Barcelona en Londen en op de meest recente Venice Biennale of Architecture “Laboratory of the Future”.

Nelles

Medeoprichter van het architectenbureau Artau met realisaties zoals de basisschool van Sankt Vith, het college St-Benoît-St-Servais in Luik, het Centre Lennox in Ottignies of de verbouwing van de Abdij van Stavelot.

Directeur van het Institut Supérieur d’Architecture Saint-Luc de Wallonie in 2002.

Voorbereiding van de fusie van twee Luikse architectuurscholen met de Universiteit van Luik (2010) en mededeken van de nieuwe architectuurfaculteit tot in 2011.

Docent aan de architectuurfaculteit van de Universiteit van Luik en ontwikkeling van een masteratelier rond plattelandskwesties (vanaf 2013/14).

Belgian Building Awards van het Cultureel Erfgoed voor zijn volledige loopbaan in 2011.

Damien Nyssen

Als burgerlijk ingenieur-architect, gediplomeerd in 2000, heeft Damien Nyssen-Dehaye gewerkt voor meerdere architectenbureaus in België en in het buitenland. Hij is gespecialiseerd in het domein van energie in gebouwen en duurzame ontwikkeling.

Sinds 2009 werkt hij deeltijds als wetenschappelijk coördinator van het postuniversitaire opleidingsprogramma “hout in de bouwsector” aan de Faculteit Architectuur, Stedenbouw en Architecturale Ingenieurswetenschappen (LOCI). In het kader van het wetenschappelijke luik van dit opleidingsprogramma nam hij aan meerdere onderzoeksprojecten deel over dit materiaal. Hij was ook projectverantwoordelijke namens Hout Info Bois van het Europese project Interreg V “FormaWood”.

Momenteel is hij gastdocent aan de UCLouvain waar hij architectuurontwerp met hout doceert aan de studenten van de faculteit LOCI.

Thomas Vilquin

Als burgerlijk ingenieur bouwkunde (UCL 1999) volgde Thomas Vilquin (1975) de master-na-masteropleiding houtbouw aan de UCL (2015). Sinds 2003 doceert hij structuurontwerp aan de architectuurfaculteit van de ULB. In dit kader zet hij zich in voor de promotie van ecologische materialen, waaronder hout, via conferenties (Oskar Norelius aan de ULB in 2023), tentoonstellingen (“WoodMood” aan de ULB in 2019, “What’s Already There” in Washington in 2022), enz.

Bij gelegenheid maakt hij, aan de zijde van de Bouwmeester, deel uit van adviescomités voor de toewijzing van uitrustingsopdrachten voor de Brusselse overheid. In 2020 richtte hij aan de architectuurfaculteit van de ULB de werkgroep “Duurzaamheid” op, en sinds 2023 is hij lid van het Stuurcomité Klimaatplan van de Stad Brussel.

Hugues Frère

Als landbouwingenieur gespecialiseerd in water en bosbouw heeft Hugues Frère zich steeds verdiept in de eigenschappen van het materiaal hout en het gebruik ervan in de bouwsector.

Na een periode als onderzoeker aan de UCL, werkte hij mee aan de oprichting van een postuniversitaire opleiding ‘hout in de bouwsector’.

Aansluitend werkte hij voor een houtinvoerder en -handelaar. Sinds meer dan 20 jaar is hij directeur van Hout Info Bois, het Belgisch technisch informatiecentrum over het materiaal hout.

Tom Vanhee

We zijn een architectenkantoor in  -♥- Brussel. We zoeken en bouwen creatieve milieubewuste oplossingen op uiteenlopende ruimtelijke(complexere) vraagstukken.  We vormen non-plekken en restruimtes om tot stimulerende goed werkende omgevingen. We bouwen functionele ruimtes met ziel, veranderend met het binnenvallende daglicht, met  uitzicht en ruimte, ruimtes flexibel in gebruik. Het zintuiglijk scherp absorberen van de noden en verlangens en de context is voor ons heel inspirerend. We beogen een ruimtelijk kader dat  participatief gedragen  en ingevuld wordt.

Elke bestaande gebouwde context verdient van uit een milieubewust en sociaal-cultureel bewustzijn, als vertrekpunt overwogen te worden. Een bestaande context brengt ook nieuwe ontwerpbenaderingen.  Ook het toepassen van herbruik -,  circulaire en milieubewuste materialen zorgen voor een  meer open en ruim spectrum van onze ontwerpkeuzes.

Hout is geboren uit opslag van C02 en productie van  zuurstof. Verstandig ontgonnen is het oneindig voorradig. Het is zeer wendbaar en aanpasbaar, een licht constructiemateriaal, tactiel en een afwerkingsmateriaal die heel dicht staat bij wat als warm, lief, zacht en karaktervol ervaren wordt in de menselijke psyche. Hout is dus ook een veel toegepast en geliefd materiaal in onze ontwerpen.