Categorie Uitbreidingen

Locatie
Uitbergen
Opdrachtgever
Privaat
Architect
Atelier Vens Vanbelle
Stabiliteitsbureau
UTIL
Bouwheer
Alex Verbaere
Bebouwde oppervlakte
162 m² (bestaande woning)
+ 140 m² (nieuw gastenverblijf)
Bewoonbare oppervlakte
230 m² (bestaande woning)
+ 131 m² (nieuw gastenverbliif)
= 361 m²
Voorlopige oplevering
02/2020
In welke bouwelementen is hout toegepast?
Constructie gastenverblijf = LVL -platen gestapeld
Houtvolume
25 m³
Documenten
[PDF] 4_1Prix_EXT18_Plans

“Alex”
[1e prijs]

Photo credits: Tim Van de Velde

Architecturale kwaliteit en inplanting

De bouwheer is actief in de filmindustrie en kwam met de bijzondere vraag om iets te ontwerpen waardoor zijn (internationale) gasten zich hun verblijf hun hele leven zouden herinneren. Daarnaast wilde hij ook ruimte voor het geven van previews van films en andere culturele exploten. Een verlengde van zijn job én zijn woning in 1 gelaagd verhaal:

Meerwaarde van het gebouw voor de omgeving
De locatie is heel idyllisch met enerzijds de Schelde die achter de romantische tuin stroomt en anderzijds het zicht op een kasteel dat naast het perceel ligt. De woning in Franse stijl had een tuinmuur waarachter tot voor kort een oude vervallen garage en bijgebouwen stonden in een verwilderde tuin. Een verloren hoek dus, maar toch had deze plek alles in zich om de ideale locatie voor het gastenverblijf te zijn: coole setting, privacy, ruimte en zicht. Al deze kwaliteiten werden voorheen genegeerd, maar worden ten volle geoptimaliseerd in het nieuwe gebouw.

Integratie en geschiktheid van het gebouw in sociale, milieu, landschappelijke en economische context
Het gebouw komt op het eerste zicht wat vreemd over, maar zonder choquerend te zijn. Het prikkelt de zintuigen en de verbeelding. Het cortenstaal van de gevel past heel goed bij de groene omgeving. Het komt boven de tuinmuur uit piepen, maar vanuit de tuin gezien lijkt het bouwvolume eerder beperkt doordat het grootste deel van het bouwprogramma half ondergronds voorzien werd. Over deze halfondergrondse verdieping werd een heuvel aangelegd, waardoor de tuin naadloos overloopt in een groendak met zonneterras. Het groen en het cortenstaal vormen, in combinatie met de ronde vormen, een heel natuurlijk geheel.

Optimalisatie van de beschikbare bouwoppervlakte in overeenstemming met de stedenbouwkundige regels
Het gastenverblijf werd gebouwd op een plaats waar voorheen een vervallen garage en wat koterijen stonden. Qua bouwvolume is er dus niet veel bij gekomen, en door de groene heuvel lijkt de impact eerder beperkt. Vanaf de straat gezien werd de oude tuinmuur behouden en ingezet als architecturaal element om de nieuwe ingreep mee vorm te geven en zelfs te versterken.

Door een groot deel van het bouwprogramma half ondergronds te voorzien is de impact van het bouwvolume veel kleiner.

Bouwtechnische kwaliteit en het gebruik van innovatieve hout-gebaseerde materialen

Het gastenverblijf werd in het atelier laag per laag opgebouwd in gelammeleerd hout (LVL) van 4 cm dik, en daarna getransporteerd en ter plaatse heropgebouwd.
Het gastenverblijf moest uniek zijn, en daarom werd gekozen voor LVL: door de stapeling ontstaat een abstracte grot die eigenlijk één groot meubel is. Naast vloer, wand en plafond is het ook werkblad, zitbank, boekenrek, opbergkast, bedmeubel, etc. De ronde ramen focussen op de natuur enerzijds, op het kasteel anderzijds.

Er werd gekozen voor hout, omdat dit ook de nodige gezelligheid in zich heeft: door te kiezen voor een massieve houten ruimte ontstaat een stille ruimte. Akoestisch ben je afgesloten van de buitenwereld en ligt de focus volledig op het interieur en de prachtige zichten. Door de grote massa hout is er ook een aangenaam thermisch comfort in de ruimte. Met slechts een kleine bijverwarming kan je een aangename temperatuur genereren, in de zomer is het er lekker fris.

Bioklimatisme

Er werd gekozen voor 100 % recycleerbare materialen: hout en staal. Alle balken werden zo ontworpen dat het materiaalverlies tijdens productie tot een absoluut minimum beperkt kon worden. Zo werden de platen stuk per stuk uitgetekend en verzaagd, om vervolgens samen gepuzzeld te worden.

Door zijn unieke karakter en kwaliteiten is er bovendien een architectuur gecreëerd die meerdere generaties zal kunnen bekoren en in stand gehouden zal worden.

Ruimtelijke functionaliteit van het ontwerp

Dit project blijft dicht bij de realiteit van de bouwheer en als gast daal je letterlijk af in een bevreemdende ondergrondse wereld alvorens de ultieme blokhut prijs gegeven wordt: gasten komen via de woonkamer van de bouwheer in de nieuwe tuinberging en fietsenberging, waarna ze een luie trap afdalen en in een lange ondergrondse gang terecht komen. De desorientatie is er compleet. Er wacht hen een eerste verrassing wanneer ze terechtkomen in een kleine cinemazaal met uitgelichte rode gordijnen. David Lynch is hier niet veraf. Daar tegenover een kleine, leuke bar met een al even vreemd karakter. Maar er is ook licht aan het einde van de tunnel in de vorm van een wenteltrap in een lichtkoker. Afgaand op de bladeren op de treden moet die wel deels in de buitenlucht staan. De trap lijkt eindeloos maar al gauw doemt een nieuwe sfeer op: het gastenverblijf dat als een grot ontworpen is en volledig uit gelammeleerd hout bestaat (zie eerder).

De wandeling eindigt, opnieuw via de wenteltrap, bij een uniek uitkijkpunt over de volledige omgeving. In dit topje van wat lijkt op een vuurtoren geniet je bovendien van een buitendouche terwijl je de kruin van de omliggende platanen kan aanraken.
Om dit alles te realiseren werd het tuinlandschap aangepakt: de grond werd opgehoogd en dient als groendak voor het ondergrondse verhaal, terwijl de basis van het gastenverblijf lichtjes lijkt te zweven boven de tuin. Boven op de helling kunnen de gasten genieten van het zonneterras.

Circulair materiaalgebruik en de toepassing van lokale materialen

De LVL is van het merk Steico (zie Steico voor alle specificaties). Het materiaal is zeer duurzaam en volledig recycleerbaar.

Comment participer?

Pour le 31.05.2020 à 23h59 au plus tard, un dossier complet doit parvenir aux organisateurs sous forme d’un envoi par Wetransfer à l'adresse e-mail info@bois.be. Les documents nécessaires pour participer aux Belgian Timber Construction Awards 2020 sont :

Les étapes décrites ci-dessous doivent être suivies pour chaque projet individuel soumis. En d'autres termes, un jeu de documents distincts doit être remis pour chaque projet soumis.

L’envoi doit contenir les documents suivants :
1. La fiche projet dûment complétée
2. Les plans et sections (voir détails dans le règlement)
3. Les photos de la réalisation (voir détails dans le règlement)
4. Facultatif : des informations complémentaires (voir détails dans le règlement)

COVID-19
(Mise à jour du 18.05.2020)

En raison de la pandémie actuelle, plusieurs projets n’ont pu faire l’objet d’une réception provisoire. Les organisateurs des BTCA ont dès lors décidé de repousser la date de réception provisoire des pro-jets soumis de deux mois, au 31.07.2020. Le document de réception provisoire signé ainsi que d’éven-tuelles photos complémentaires devront impérativement être transmis pour finaliser la candidature.