Categorie ResidentiëleGebouwen

Locatie
Gentbrugge
Opdrachtgever
Privaat
Architect
GAFPA bureau voor architectuur en stedenbouw bv
interieurafwerking Huis Mortier
Stabiliteitsbureau
De Roover Structureel ontwerp
Bebouwde oppervlakte
80 m²
Bewoonbare oppervlakte
160 m²
Voorlopige oplevering
2016
In welke bouwelementen is hout toegepast?
structuur, vloer, dak, houtskeletwanden, schrijnwerk gevel
Documenten
[PDF] 1_2Prix_UNIF12_Plans

G1203 reconversie steenkapperij Gentbugge [1e prijs]

Photo credits: TVDV (1, 2, 4, 5, 6, 8), GAFPA bureau voor architectuur en stedenbouw bv (3, 7, 9, 10)

Architecturale kwaliteit en inplanting

Een voormalige steenkapperij wordt ontsloten door een poortgebouw langs de Leo Tertzweillaan in Gentbrugge. De site wordt herbestemd als een binnengebied met een cluster van nieuwe woonentiteiten en kleine ateliers. Dit project maakt hier deel van uit. De bouwheer is eigenaar van een deel van de site waar een betonnen overkapping gelinkt is aan een hogere loods, opgebouwd in staalstructuur.

Het ontwerp laat deze structuren intact en voegt een derde, lichte houten structuur toe. Van de betonnen overkapping worden dak- en vloerplaat uitgeslepen zodat een ommuurde tuin ontstaat. De bestaande betonstructuur wordt in de tuin behouden en wordt gekopieerd in de houten draagstructuur van de woning, die rust op een aan de onderzijde geïsoleerde funderingsplaat die wordt gepolijst als afwerking. Het betonnen vlak geeft de woning de nodige thermische inertie. De houten tussenvloeren bestaan uit 6 cm massieve houtplaten die meteen afwerking zijn. Een compact kamerbreed woonvolume over 2 verdiepingen schuift zich onder de overkapping van de hogere loods tegen de zijwanden aan.

In de zuidgevel wordt vaste driedubbele beglazing afgewisseld met een ritme van opengaand schrijnwerk dat vol uitgevoerd wordt. In de zomer krijg je bij het openstaan van de ramen een totale transparantie. Op gelijkvloers krijgt deze gevel een interessante relatie met de 3 meter brede overdekte reststrook die overgaat in de tuin. Op verdieping krijg je een zicht over de stedelijke omgeving en fungeert de overkapping als zonnewering.

Meerwaarde van het gebouw voor de omgeving
Herwaardering industrieel erfgoed, inpassing zonder impact (lichten en zichten) op dichtbebouwd binnengebied

Integratie en geschiktheid van het gebouw in sociale, milieu, landschappelijke en economische context
Perfecte integratie. Dmv industriele houtbouwtechnieken een verderzetting realiseren van de aanwezige structuren. Economisch bouwen. Een duurzame skeletconstructie die door de opdrachtgever die schrijnwerker-kunstenaar is kan ingevuld en afgewerkt worden.

Optimalisatie van de beschikbare bouwoppervlakte in overeenstemming met de stedenbouwkundige regels
De bouwheer was overtuigd om compacter te wonen in een beperkt volume zodat een luifel overblijft en de bestaande constructies in hun waarde behouden blijven. Geen stedenbouwkundige impact.

Bouwtechnische kwaliteit en het gebruik van innovatieve hout-gebaseerde materialen

Akoestiek
Door los te koppelen en een doos in een doos te realiseren kunnen aansluitingen en bouwdetailleringen naar hedendaagse normeringen worden uitgevoerd. Zowel naar isolatie als naar akoestiek.

Structuur (optimaal gebruik van materiaal)
Structurele opvatting is een verwijzing naar de aanwezige betonstructuur waarbij de balken niet aangrijpen op de kolommen maar op 1/3 van de overspanning. Dit principe zorgt voor een optimalisatie van de secties. Alles opgebouwd uit duobalken. Vloeren uit binderholz (60cm brede 5cm dikke ‘parket’stroken die tand en groef in elkaar haken). Op deze wijze kon er zonder kraan gebouwd worden (reductie CO2 in werf).

Energetische performantie
Perfect luchtdicht gebouwd met een continue isolatieschil. Compact gebouw, één lineair volume met een continue gesloten zijde. Luifel voorkomt oververhitting in de zomer. Isolatie dmv houtvezelisolatie (steicoflex).

Bioklimatisme

We zien het gebouw als een voorbeeld van circulair bouwen waarbij het hele gebouw later kan ontmanteld worden. Intern zijn alle binnenwanden niet dragend dus dit kan eenvoudig aangepast worden naar de noden van toekomstige bewoners.

Alle gebruikte materialen bestaan uit houtderivaten. Met uitzondering van betonvloer die zorgt voor thermische inertie in combinatie met een lage energie vloerverwarming.

We geloven sterk in de eenvoud als ontwerpprincipe waarbij het auteurschap van de architect beperkt is tot het ontwerpen van een primaire structuur die zowel architectuuraal een antwoord is op de context als op het energetische vraagstuk als op de toekomstige noden die nu nog niet gekend zijn.

Circulair materiaalgebruik en de toepassing van lokale materialen

Korte ketens
de woning is gebouwd met lokale aannemers en bij de materiaalkeuzes is gelet op de korte keten.

Lokale houtsoorten
alle gebruikte hout is samengesteld dennenhout afkomstig van lokale bossen.

Aangezien het gehele gebouw uit houtderivaten bestaat en zo samengesteld is dat het ontmantelbaar is kan alles gerecycleerd worden.

In acht nemen van end-of-life scenario van toegepaste materialen
Door onder een afzonderlijke luifel te bouwen zal de houtconstructie een veel langere levensduur hebben dan onder blote omstandigheden.

Comment participer?

Pour le 31.05.2020 à 23h59 au plus tard, un dossier complet doit parvenir aux organisateurs sous forme d’un envoi par Wetransfer à l'adresse e-mail info@bois.be. Les documents nécessaires pour participer aux Belgian Timber Construction Awards 2020 sont :

Les étapes décrites ci-dessous doivent être suivies pour chaque projet individuel soumis. En d'autres termes, un jeu de documents distincts doit être remis pour chaque projet soumis.

L’envoi doit contenir les documents suivants :
1. La fiche projet dûment complétée
2. Les plans et sections (voir détails dans le règlement)
3. Les photos de la réalisation (voir détails dans le règlement)
4. Facultatif : des informations complémentaires (voir détails dans le règlement)

COVID-19
(Mise à jour du 18.05.2020)

En raison de la pandémie actuelle, plusieurs projets n’ont pu faire l’objet d’une réception provisoire. Les organisateurs des BTCA ont dès lors décidé de repousser la date de réception provisoire des pro-jets soumis de deux mois, au 31.07.2020. Le document de réception provisoire signé ainsi que d’éven-tuelles photos complémentaires devront impérativement être transmis pour finaliser la candidature.