Categorie Optoppingen

Locatie
Sint-Gillis
Opdrachtgever
Privaat
Architect
Guillaume Sokal, ir civil architecte
Stabiliteitsbureau
Formes et Structures sprl, Ney Wow
Bouwheer
PXP
Bebouwde oppervlakte
113,18 m²
Bewoonbare oppervlakte
165,38 m²
Voorlopige oplevering
27/05/2020
In welke bouwelementen is hout toegepast?
Structuur (36 m³), houtvezelisolatie (37 m³), plaatwerk (14 m³), bekleding (2,5 m³), fineer (2 m³), dekbekleding (1,5 m³), geraamte (1,5 m³), geraamte (1,5 m³), dakbedekking (1,5 m³), plafondbekleding (1 m³), trap (0,3 m³)
Houtvolume
96 m³
Documenten
[PDF] 5_1Prix_SUR8_Plans

Jaspar
[1e prijs]

Photo credits: G. Sokal

Architecturale kwaliteit en inplanting

Het gebouw ligt tussen de Boulevard de la Petite Ceinture en een grote straat met een smaller weefsel, de Rue de l'Hotel des Monnaies. Het gebouw werd in drie opeenvolgende fasen opgetrokken. De eerste was een traditionele eengezinswoning, gebouwd langs de Jasparlaan in 1874, met twee verdiepingen. Dit huis werd in 1929 uitgebreid met twee verdiepingen plus een zolderverdieping voor dienstmeisjeskamers. Bij deze gelegenheid werd een nieuw gebouw gecreëerd met een gevel aan de rue de l'Hotel des Monnaies. Elke verdieping van de woning werd zo getransformeerd tot een appartement, elk met een gevel aan elk van de twee straten. De derde fase is het onderwerp van deze aanvraag. De zolderverdieping werd afgebroken en een houten structuur werd opgetrokken om een duplex te creëren op het hoofdgebouw aan de Jasparlaan, en het dak van het hoofdgebouw tegenover de Rue de l'Hôtel des Monnaies werd omgevormd tot een terras.

Wat deze laatste stap betreft, is de toegevoegde waarde ervan voor het milieu de verdichting van het stedelijk weefsel in het stadscentrum, met name door een beredeneerde verdichting van het stedelijk weefsel in het stadscentrum die die het mogelijk maakt om een grote woning te creëren. Het nieuwe volume stijgt aan de kant van de Kleinere Ring, waarbij de breedte van de boulevard en de gebouwschil van de gebouwen die aan de boulevard grenzen, een hogere maat accepteren. Het lichaam van het gebouw tegenover de rue de l'Hotel des Monnaies is niet verhoogd, waardoor een meer adequate grootte voor deze smallere straat kan worden behouden. Het dak daarentegen wordt een terras. De operatie verbetert de energieprestatie van het gebouw, de biodiversiteit op het terrein, het beheer van het regenwater, benut het zonnepotentieel en maakt deel uit van een circulaire economiestrategie. Het creëert een nieuwe grote positieve energiehuishouding, die zonder CO2- of fijnstofuitstoot kan worden gebruikt.

De voorgevel aan de kant van de Jasparlaan is met één verdieping verlengd. Het ontwerp is bedacht om te passen in de strategie die in 1930 werd ontwikkeld, namelijk het behoud van de eenheid van de gevel en zijn esthetiek. Aangezien de woonfunctie het basiselement van het stedelijk weefsel is, was het niet wenselijk dat de ingreep werd onderscheiden van de openbare ruimte. Op aandringen van de gemeentelijke overheid is de behandeling van de extra verdieping rigoureus mimetisch ten opzichte van de bestaande. De reeds bestaande kroonlijst is gerestaureerd en een verdieping hoger herbouwd. De in 1929 begonnen beweging wordt zo versterkt, waarbij de ingreep in dit historische substraat wordt beschreven, zonder dat er sprake is van een verwijzing naar het stedelijk ensemble. Deze gevel is een masker, een teken van respect voor het oude gebouw, het tegenovergestelde van een “hedendaagse doos”-operatie. Deze operatie moet, ondanks de complexiteit ervan, onbeduidend lijken. Het beantwoordt dus aan de behoefte van het appartement aan anonimiteit en aan de banaliteit van dit programma, naast het bestendigen van oude technieken en het behouden van een zeker verrassingseffect.

Op de 6e verdieping is een patio gecreëerd, die licht en lucht in het hart van het appartement brengt, naast een meer intieme buitenruimte. Het maakt het mogelijk om een meer ingedeelde versie van de 5e plattegrond te herhalen: de ruimtes op de gevels maken het mogelijk om de gehele breedte van de gevel te meten, ze zijn geproportioneerd om in directe relatie te staan met het uitzicht. Ze bepalen impliciet de woonruimtes in het interieur, waarvan de intimiteit dus behouden blijft.

Bouwtechnische kwaliteit en het gebruik van innovatieve hout-gebaseerde materialen

Beide straten zijn erg druk, dus de rustige ruimtes liggen in het centrum van het appartement. Twee slaapkamers kijken uit op de patio en zijn daardoor beschermd tegen geluidsoverlast van buitenaf. De akoestiek is niet het enige element dat de samenstelling van de wanden dimensioneert, maar verschillende ontkoppelde lagen, een goede isolatie en de plaatsing van driedubbele beglazing maken een goede akoestische prestatie mogelijk. De nieuwe vloer wordt op een droge dekvloer gelegd. De valse vloeren, scheidingswanden en tegenwanden zijn gevuld met steenwol. De technische ruimtes bevinden zich langs de lengte van gebouw nummer 91 en vormen zo een akoestische buffer tegen de overlast van de naburige appartementen en de lift.

Het nieuwe appartement is een enkel compartiment. De operatie voorzag het gebouw van een rookafvoer die het mogelijk maakt dat er natuurlijk licht binnenkomt in de gemeenschappelijke ruimtes.

De voorgevel is bedekt met een minerale pleister die identiek is aan de bestaande pleister, met een onderlaag die de toepassing ervan mogelijk maakt. Deze wordt op het gekozen complex voor de voorgevel en de behuizingswand gelegd (primaire betonstructuur, ontkoppelen en breken van koudebruggen, dragende structuur van de duplex, technische tegenbuizen, wandbekleding).

De structuur van de achtergevel is een houten paal en balkstructuur.

De 5e is een zichtbare geprefabriceerde structuur, die zich uitstrekt van de ene kant van het gebouw naar de andere. Het bestaat uit Baubuche gîtes, meestal 80/320, om de 60 cm. Door het ritme en de identieke doorsnede van de afstandhouders ontstaat er een isotrope plaatstructuur boven deze open ruimtes. De bodem van deze dozen is een 4 cm dikke Baubuche multiplex die perfect samenwerkt. Deze constructie maakt het mogelijk om in één keer een overspanning van 7,5 m te overbruggen, met een royale hartlijn. Op deze structuur is een valse vloer aangebracht, die het mogelijk maakt om de technieken en hun inscriptie in de doosstructuur (verlichting, ventilatie) te installeren, naast het geven van een grote technische flexibiliteit aan alle ruimtes en het verbergen van het opstijgen van de plaatselijk grotere delen van de gîtes, en ten slotte om de patio op niveau te isoleren. Deze schijnbare structuur regelt het plan en geeft het appartement zijn identiteit.
De 6e verdieping is meer traditioneel van samenstelling en vereist het gebruik van stalen balken voor de creatie van de patio.

Alle wanden zijn geprefabriceerd, de montage ter plaatse nam 4 werkdagen in beslag, inclusief het kozijn (exclusief de gevelbekleding).

De operatie blijft een transformatie, met de beperkingen die dit met zich mee kan brengen op het gebied van de energieprestatie. Toch heeft het appartement minder warmte nodig, dankzij een goede isolatie (BNC=20 kWh/m2.j), die kan worden geleverd door een kleine lucht/water-warmtepomp, die ook voor de sanitaire watervoorziening zorgt. De verdeling vindt plaats via dubbele ventilatie. Het gebruik van thermische en fotovoltaïsche zonne-energiesystemen vermindert het primaire energieverbruik tot het punt waarop meer energie wordt geproduceerd dan nodig is (CEP= -5 kWh/m2.jaar). De strijd tegen oververhitting wordt verzekerd door zonneschermen aan de zuidgevel en door intensieve ventilatie van alle woonkamers.

Het appartement is bewoond sinds eind november, de verwarmingsperiode duurde van begin december tot half februari. Het bioklimatologisch ontwerp maakte een optimale passieve verwarming mogelijk.

Bioklimatisme

Het project maakt gebruik van hergebruikte materialen: achterste marmeren gevelbekleding van een slooplocatie op het Noordstation, terrasbekleding van steenschotten, toegangsdeur van het WTC III, deurkrukken van gesloopte dienstmeisjeskamers, wastafel- en wastafelmeubilair van de slooplocatie, hergebruikt hekwerk).

De meeste houtmaterialen zijn PEFC gecertificeerd. De Baubuche die gebruikt wordt voor de structuur die de 5e verdieping bedekt en de trap is afkomstig uit beukenbossen die zich binnen een straal van 150 km van de Duitse fabriek bevinden. Dit materiaal werd gekozen voor zijn duurzaamheid, verminderde VOS-emissies en structurele prestaties. De dambordmozaïekvloer is een standaard vervangbaar materiaal van off-cuts.

Beukenmultiplexwanden en tegenpartijen komen overeen met de Baubuche. Panelen die in de werkplaats zijn voorgeboord maken het mogelijk om ze in de toekomst te demonteren en te hergebruiken. Het valse plafond dat de 6e verdieping bedekt, volgt dezelfde logica. De indeling ervan weerspiegelt de schijnbare structuur van de benedenverdieping. De isolatie wordt voornamelijk geleverd door houtvezelplaten. Isolatie van petrochemische stoffen wordt spaarzaam gebruikt, alleen als de ruimte- of blootstellingsomstandigheden het gebruik van materialen van biologische oorsprong niet toestaan.

Het project heeft als doel het gebruik van coatings en lijm zoveel mogelijk te minimaliseren. Het geeft de voorkeur aan de uitdrukking van een demonteerbare assemblage. De uitdrukking van een constructieve waarheid, zonder verhulling.

De oriëntatie en de openingen van het project maken het mogelijk om het maximum te halen uit passieve zonnewinsten. De patio brengt lucht en licht in het hart van het gebouw. De strijd tegen oververhitting wordt verzekerd door externe zonneschermen.

Ruimtelijke functionaliteit van het ontwerp

Het appartement volgt het patroon van de grote muren. De structuur is gebouwd op de terrassen zonder tussenliggende steunpunten.

De ruimtes zijn onafhankelijk van hun functie ontworpen. De ruimtes langs de gevels nemen de volledige breedte in beslag en definiëren impliciet de ruimtes binnenin. Bovenop deze logica komt een dwaling van de ene gevel naar de andere, de circulatie komt in aanraking met de gevels alvorens zich om te draaien en terug te gaan in de andere richting. Het plafond van de 5e verdieping is doorlopend, de isotropie onthult de structurele sterkte van de vloer van de 6e verdieping.

De compositie beantwoordt dus aan een verlangen naar flexibiliteit en expressie van de structuur, en de indeling van intieme ruimtes, terwijl er tegelijkertijd gebruik wordt gemaakt van het uitzicht op de omgeving. Het appartement is opgericht in verband met de oude ondergrond van het gebouw.

De samenstelling van het plan laat veel verschillende bezettingsscenario's toe. De duplex kan relatief eenvoudig worden gescheiden in twee aparte appartementen.

Circulair materiaalgebruik en de toepassing van lokale materialen

Het constructiemateriaal is PEFC gecertificeerd. De Baubuche, gebruikt voor de structuur van de tussenvloeren, wordt in Duitsland gemaakt van beuken geoogst binnen een straal van 150 km in de buurt van de fabriek. De wand- en tegenwandbekleding is ook gemaakt van beukenhout. De geruitte mozaïekvloer is gemaakt van eikenhouten sloophout. Dit is een standaardmateriaal, waarvan we ons kunnen voorstellen dat het de komende decennia nog steeds zal bestaan, zodat het gemakkelijk kan worden geëgaliseerd als dat nodig is.

Het project volgt een principe van constructieve hiërarchie: een toplaag, technische vides, de structuur die specifiek is voor de duplex (die op de grote muren van het gebouw rust en een gedeeltelijke isolatie biedt), een ontkoppelings- en isolatielaag, en een primaire draagstructuur, waarvan het potentieel nog niet is benut door deze ingreep. De renovatie van elk van deze lagen kan worden uitgevoerd in relatie tot hun levensduur.

Het gebruik van mechanische bevestigingsmiddelen, waar mogelijk zichtbaar, is begunstigd om de demonteerbaarheid te vergemakkelijken. Lijmen en coatings worden alleen als laatste redmiddel gebruikt.

De nadruk ligt op hergebruikte materialen: achtergevelbekleding in hergebruikt marmer, toegangsdeur, deur- en kozijnhandgrepen, wastafel, verlichtingsarmaturen, buitenterrasbekleding.

Comment participer?

Pour le 31.05.2020 à 23h59 au plus tard, un dossier complet doit parvenir aux organisateurs sous forme d’un envoi par Wetransfer à l'adresse e-mail info@bois.be. Les documents nécessaires pour participer aux Belgian Timber Construction Awards 2020 sont :

Les étapes décrites ci-dessous doivent être suivies pour chaque projet individuel soumis. En d'autres termes, un jeu de documents distincts doit être remis pour chaque projet soumis.

L’envoi doit contenir les documents suivants :
1. La fiche projet dûment complétée
2. Les plans et sections (voir détails dans le règlement)
3. Les photos de la réalisation (voir détails dans le règlement)
4. Facultatif : des informations complémentaires (voir détails dans le règlement)

COVID-19
(Mise à jour du 18.05.2020)

En raison de la pandémie actuelle, plusieurs projets n’ont pu faire l’objet d’une réception provisoire. Les organisateurs des BTCA ont dès lors décidé de repousser la date de réception provisoire des pro-jets soumis de deux mois, au 31.07.2020. Le document de réception provisoire signé ainsi que d’éven-tuelles photos complémentaires devront impérativement être transmis pour finaliser la candidature.