Categorie MultiresidentiëleGebouwen

Locatie
Brussel
Opdrachtgever
LivingStones cvba
Architect
Cristian Crisan + Gaël Cernocky
(architectencollectief La Verte Voie)
Stabiliteitsbureau
Gamaco, MC-carré
Studiebureau energie
Ismaël Daoud
Bouwheer
MIKA & ART sprl
Bebouwde oppervlakte
305m², 88MCT
Bewoonbare oppervlakte
1263
Voorlopige oplevering
2019
In welke bouwelementen is hout toegepast?
Structuur/Stabiliteit
Thermische en akoestische isolatie
Binnen- en buitenafwerking
Akoestische verbetering
Documenten
[PDF] 2_1Prix_HABGP4_Plans

MUG-CASAVIVA
[1e prijs]

Photo credits: David Jorge & La Verte Voie (1–11), Crisan+Cernocky & La Verte Voie (12–14)

Architecturale kwaliteit en inplanting

Dit eco-renovatieproject in het centrum van Brussel, transformeert een voormalig kantoorgebouw in een appartementsgebouw.

De 12 gecreëerde wooneenheden worden beheerd door een sociaal verhuurkantoor. Ze zijn van variabele grootte (STUDIO...3-kamer) en zijn georganiseerd in een intergenerationele gegroepeerde woonvorm, aangepast aan personen met beperkte mobiliteit (PBM).

Op het gelijkvloers bevindt zich een onthaal- en dienstencentrum.

De vroegere sombere binnenplaats is nu een open, lichte plek met een kleine tuin.

Het dak werd omgebouwd tot een stadsmoestuin met gemeenschappelijk terras.

VÓÓR
– smalle en donkere straat gedomineerd door auto’s
– gebrek aan sociale controle en transparantie
– onbehaaglijke sfeer (verkeer, geweld)
– monofunctioneel gebouw met kantoren
– compleet verouderde enveloppe
– gevoel van onveiligheid, van onbewoonbaarheid
– slechte toegankelijkheid
– gebrek aan beplanting

NA
– verbetering van de openbare en private ruimte
MEER LICHT EN TRANSPARANTIE, GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID

– verbetering van de functies
MIX VAN BETER AANGEPASTE FUNCTIES

– verbeterde prestaties, duurzaamheid
RENOVATIE VAN DE ENVELOPPE

– verbetering van de gevoelswaarneming
VRIJGEVIGHEID EN GEZONDE MATERIALEN

– verbetering van bestaand erfgoed
HERGEBRUIK VAN DE STRUCTUUR, HERWAARDERING

– verbetering van de zichtbaarheid en toegankelijkheid
DEELNAME AAN DE OPENBARE RUIMTE + ZACHTE MOBILITEIT

– verbetering van de groenvoorziening
TUIN + DAKTUIN + NATUURLIJKE MATERIALEN

De kantoren, de bijhorende parkings en magazijnen werden omgebouwd tot:
– 1150 m² woningen en gemeenschappelijke ruimtes
– 219 m² ruimte voor een dienstencentrum
– 193 m² terrassen en balkons, inclusief een moestuin
– 135 m² waterdoorlaatbare grondoppervlakte (binnenkoer en tuin)

Bouwtechnische kwaliteit en het gebruik van innovatieve hout-gebaseerde materialen

Akoestiek
– akoestische vulling van cellulosevlokken (in de dikte van de technische vloeren) en houtwolmatten (scheidingswanden en plafonds)
– akoestische correctie van woonkamers door het gebruik van zichtbare kurkpanelen met een gestructureerd oppervlak
– akoestische correctie van de buitenoppervlakken door het gebruik van ruwe opengewerkte wandbekleding (gestructureerde oppervlakken + holle verticale ribben als akoestische vallen)

Brandveiligheid
Overdimensionering van houten structuursecties om R60 te garanderen
Gebruik van vezelplaten op basis van cellulose en natuurlijke gipsvezelplaten (Fermacell) voor EI60-compartimentering

Structuur (optimaal gebruik van materiaal)
Systematisch gebruik van hout als structureel alternatief voor staal en beton.
– Vergroting van de primaire structuur van de vloeren door verhoging van de houtsecties
– nieuwe primaire structuur van planken in LC, vloerbalken als secundaire structuur
– kolom in massief hout (eik)
– nieuw volume in houtskelet
– EI60 zelfdragende akoestische scheidingswanden in een balloon-structuur
– houten frame voor de overkapping van de PPV-panelen, inclusief hangers voor het werkblad

Energetische performantie
1. PASSIEVE PERFORMANTIE
– ingeblazen cellulose in achtergevel (28cm), dak (30->40cm), vloeren (9cm)
– gecomprimeerde houtvezels (waterafvoerende panelen)
– houtvezels in panelen (ETICS 16cm)
– zichtbare kurkpanelen als isolatie van binnenuit (16cm)
– zichtbare kurkpanelen als isolatie van buitenaf (16cm)
– kurkpanelen als vloerisolatie (16cm)
– hennepvezelplaten

2. ACTIEVE PERFORMANTIE
Technische systemen ontworpen voor maximaal comfort en die tegelijk de grootste energiezuinigheid mogelijk maken.
– gemeenschappelijke dubbele-flux ventilatie met warmteterugwinning
– warmtepomp voor verwarming
– warmwaterproductie door thermodynamische ketel.
De apparaten worden gevoed door het fotovoltaïsche systeem op het dak.
Het project stoot dus geen schadelijke stoffen uit in de stad en benadert een NZEB-gebouw.

Bioklimatisme

De volledige renovatie is gebaseerd op hergebruik van wat aanwezig is en op de principes van ecologisch bouwen. Creatieve en originele oplossingen worden gezocht om de kosten van de renovatie binnen de perken te houden: de enveloppe werd bewerkt met het oog op geometrische vereenvoudiging en uniformiteit van technieken en materialen.

De "zero-polyurethaan" ecologische renovatie maakt gebruik van hernieuwbare grondstoffen (cellulose, hout, kurk, hennep, ...) en van ecologische producten (verf, olie, …).

Het gebouw zorgt voor een maximale natuurlijke lichtinval dankzij de ruime raamkozijnen.
Comfort wordt bereikt door de combinatie van:
– een enveloppe die geïsoleerd, luchtdicht en toch ademend is
– thermische inertie, door het aanbrengen van zware plankenvloer op de oorspronkelijke vloeren
– een dubbel distributiesysteem voor de verwarming (op basis van lucht en appoint via radiatoren).

Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke hulpbronnen (zon, lucht, regen en aarde) door het plaatsen van fotovoltaïsche panelen, dubbelle flux-ventilatie, ondergrondse warmtepompen en een batterij regenwaterreservoirs voor het opvangen van regenwater.

Ruimtelijke functionaliteit van het ontwerp

De ingreep op het gelijkvloers maakt een nieuwe, gezellige en interessante aanwezigheid zichtbaar in een straat die vooral gekenmerkt wordt door opake gelijkvloerse verdiepingen zonder enig publiek belang.

OPENBARE FUNCTIE
De portiekruimte, die zowel openbaar als privé is, kan verschillende functies hebben naargelang het tijdstip van de dag. Ze brengt animatie en leven in de nabije buurt.

SOCIALE CONTROLE
De functies op het gelijkvloers staan in relatie tot de straat en tot elkaar.
De lokalen fungeren als een levende vitrine van menselijke activiteit, wat de sociale en gemeenschappelijke controle vergemakkelijkt en aanmoedigt.

MOBILITEIT
Zachte mobiliteit wordt gestimuleerd door het plaatsen van fietsenstallingen, zowel op het gelijkvloers als op de verdiepingen.

MEER LICHT
Licht wordt gebruikt als een middel om promiscuïteit te bestrijden: grote schuiframen verlichten de gemeenschappelijke circulatiezones en maken er serene zones van menselijke activiteit van, verwelkomend en gezellig.

TRANSPARANTIE
Het licht valt met andere woorden binnen via de transparantie van het gelijkvloers. De opening aan de achterzijde biedt een nieuw perspectief op de straat: een groene achtergrond met middagzon, geheel gewijd aan voetgangers.

Circulair materiaalgebruik en de toepassing van lokale materialen

Op elke plek worden de gekozen materialen gebruikt voor hun intrinsieke kwaliteiten, aangepast aan de specifieke behoeften van elk gebruik.

Of het nu gaat om nieuw of hergebruikt materiaal, alles werd aan de hand van verschillende criteria getoetst op geschiktheid:
– Technische geschiktheid voor het specifieke gebruik
– Respect voor het milieu
– Prijs
– Sociale impact (naar boven en naar beneden toe)
– Filosofische en psychologische kwaliteiten
– Evolutie in de tijd

De aangeboden materialen zijn van een degelijke en eerlijke kwaliteit, met een minimum aan bewerking en verwerking.

Dit maakt een gemakkelijke reparatie en/of vervanging mogelijk, evenals recyclage en/of hergebruik aan het einde van de levenscyclus.

Het is ook een eenvoudige en zeer efficiënte manier om zo weinig mogelijk vervuilende producten te gebruiken.
– behoud van de bestaande vloer- en dakstructuur
– structuurelementen van lokaal geproduceerd hout
– wandbekleding van ruw gezaagde, lokale lariks
– intensief gebruik van cellulosevlokken
– recuperatie van de zaagresten van de kurkpanelen als "pasta" voor de afdichting
– hergebruik van bakstenen ter plaatse (beperking van het afvoeren)

Comment participer?

Pour le 31.05.2020 à 23h59 au plus tard, un dossier complet doit parvenir aux organisateurs sous forme d’un envoi par Wetransfer à l'adresse e-mail info@bois.be. Les documents nécessaires pour participer aux Belgian Timber Construction Awards 2020 sont :

Les étapes décrites ci-dessous doivent être suivies pour chaque projet individuel soumis. En d'autres termes, un jeu de documents distincts doit être remis pour chaque projet soumis.

L’envoi doit contenir les documents suivants :
1. La fiche projet dûment complétée
2. Les plans et sections (voir détails dans le règlement)
3. Les photos de la réalisation (voir détails dans le règlement)
4. Facultatif : des informations complémentaires (voir détails dans le règlement)

COVID-19
(Mise à jour du 18.05.2020)

En raison de la pandémie actuelle, plusieurs projets n’ont pu faire l’objet d’une réception provisoire. Les organisateurs des BTCA ont dès lors décidé de repousser la date de réception provisoire des pro-jets soumis de deux mois, au 31.07.2020. Le document de réception provisoire signé ainsi que d’éven-tuelles photos complémentaires devront impérativement être transmis pour finaliser la candidature.