Wij gebruiken cookies om beter te kunnen begrijpen hoe de website gebruikt wordt. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hiermee akkoord.

OK

Presentatie

Een nationale houtarchitectuurprijs die de mogelijkheden van hout als bouwmateriaal in de schijnwerpers wil plaatsen en die een uitstalraam aan kwalitatieve Belgische houtarchitectuur wil bieden.

De prijs werd in 2020 afgesloten en was een groot succes : meer dan 100 projecten werden ingediend, relatief gelijkmatig verdeeld over de categorieën. Dit succes onderstreept het belang van hout in het bouwlandschap.

Dat is de reden waarom Hout Info Bois houtbouw in de kijker heeft willen zetten via de Belgian Timber Construction Awards, waarvan de winnaars op donderdag 26 maart 2021 om 16 uur bekend zullen worden gemaakt. Afspraak binnen 4 jaar (2024) voor de tweede editie!

Prijzen

Met de organisatie van deze eerste Belgian Timber Construction Awards wil Hout Info Bois een podium bieden aan de nieuwste trends in de houtarchitectuur. De prijzen worden toegekend aan architecten en architectenbureaus die zich de afgelopen vier jaar met originele houtprojecten onderscheidden in een van de volgende vijf categorieën. De uitreiking van de Belgian Timber Construction Awards is een unieke kans om het werk, de vakkennis en de knowhow van deze architecten in de schijnwerpers te plaatsen.

ResidentiëleGebouwen

Eengezinswoning

Meer informatie MultiresidentiëleGebouwen

Appartementsgebouw, groepswoning, enz.

Meer informatie NietResidiëntieleGebouwen

Kantoor, kinderopvang, school, woonzorgcentrum, bedrijf, sportzaal, publieke ruimte, agrarisch gebouw, commercieel centrum, enz.

Meer informatie Uitbreidingen

Uitbreiding van elk type gebouw

Meer informatie Optoppingen

Bijkomende verdiepingen voor elk type gebouw

Meer informatie

Jury

De jury van de BTCA is samengesteld uit Belgische en internationale experten.

Olivier Bastin
Voorzitter van de jury

Olivier Bastin is architect en scenograaf en oprichter van L'Escaut Architectures (1989). Na een loopbaan als docent Architectuur, scenografie en beeldende kunsten in verschillende faculteiten (1994-2009) was hij van 2009 tot 2014 Bouwmeester voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Vandaag is hij lid van de Académie Royale des Arts et des Lettres en voorzitter van de Federatie van de Architectenverenigingen van België.

Norbert Nelles

Medeoprichter van artau architects met realisaties als de basisschool van Saint-Vith, het college St-Benoît – St-Servais in Luik, de “Résidence Lennox” in Ottignies en de renovatie van de Abdij van Stavelot. Directeur van het Institut Supérieur d'Architecture Saint-Luc de Wallonie in 2002. Realisatie van de integratie van de twee vroegere Luikse architectuurscholen in de Universiteit van Luik (2010) en vicedecaan van de nieuwe Faculteit voor Architectuur tot eind 2011. Docent aan de faculteit Architectuur van de Université de Liège en ontwikkelaar van een masterworkshop over rurale kwesties (vanaf 2013/14). Kreeg in 2011 de prijs Belgian Building Awards of Cultural Heritage voor zijn hele carrière.

Karen Allacker

Karen Allacker (1978) behaalde een Master of Science in de ingenieurswetenschappen architectuur (2001) aan de KU Leuven waar ze in 2010 ook haar doctoraat in de Ingenieurswetenschappen behaalde. Erna was ze als postdoctoraal onderzoeker actief aan de KU Leuven. Van 2012 tot 2013 werkte ze als wetenschappelijk medewerker voor de DG Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie, meer bepaald aan het Institute of Environment and Sustainability (IES). Daar hielp ze mee aan de ontwikkeling van de Europese levenscyclus analyse methodes Product en Organisation Environmental Footprint. Karen Allacker is momenteel hoofddocent aan de Afdeling Architectuur en Bouwtechniek van het Departement Architectuur van de KU Leuven. Haar belangrijkste onderzoeksexpertise is de evaluatie van de milieu-impact en kost van gebouwen vanuit een levenscyclus benadering.

Frank Norrenberg (Trait architects)

Frank Norrenberg is architect sinds 1979. Hij is oprichter en sinds 1988 gedelegeerd bestuurder van het Bureau Trait architectes. In 2010 volgt hij een opleiding bij Plate-forme Maison Passive en een jaar later behaalt hij het certificaat Certified European Passive House Designer. Frank Norrenberg is lid van Lignum en stichtend lid van het PMP (Plate-forme Maison Passive). Hij is ook docent aan de UCL waar hij verantwoordelijk is voor de opleiding Conception de l’architecture en bois. Tot zijn projecten behoren zowel renovatie als nieuwbouw van ééngezins- en collectieve woningen, scholen en kinderdagverblijven. In de lijn van zijn specialisatie realiseerde hij projecten in passiefbouw en houtbouw.

Inge Clauwers

Als dochter van een ruwbouwaannemer is er van jongs af aan een interesse en een nieuwsgierigheid opgewekt naar hét bouwen. Na een opleiding in Diepenbeek en stages in Maastricht en Luik groeide de behoefte om als zelfstandig architect verder te gaan. In deze periode liep Corinne Simon die ik tijdens mijn stage als collega had leren kennen met hetzelfde idee. Als dochter van een schrijnwerker uit het andere landsdeel voelde deze combinatie van achtergronden als een troef voor het op te richten kantoor CLAUWERS & SIMON architectes binnen het grote aanbod van architectenbureaus. Het is een sterkte gebleken die ervoor heeft gezorgd dat we over heel België werkzaam kunnen zijn met een brede waaier aan opdrachten.

Emmanuel Defays

Emmanuel Defays is bio-ingenieur en doctor in de landbouwwetenschappen. Sinds het begin van zijn carrière legt hij de focus op de eigenschappen en het gebruik van hout en houtproducten enerzijds, en op de technische en economische obstakels voor de valorisatie van hout in Wallonië anderzijds. Hij was achtereenvolgens onderzoeker aan de UCLouvain (1983-1995) en aan de ULB (1995-2002), was verantwoordelijke bij de Koninklijke Belgische Bosbouwmaatschappij voor vulgarisatie naar het grote publiek toe en voor de oprichting van het competentiecentrum FOREM Wallonie Bois. Hij was ook wetenschappelijk adviseur bij het Belgian WOODFORUM, medewerker bij de vakbeurs Bois & Habitat, docent in de bacheloropleiding Houtbouw aan het HERS en zelfstandig houtexpert. Sinds acht jaar is hij Algemeen Directeur van het Office économique wallon du bois, dat de economische ontwikkeling van de houtsector in Wallonië als missie heeft.

Joris Dehennin

Joris Dehennin behaalde een Master of Science in de bio-ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven in 2016. Na zijn studies ging hij in 2017 aan de slag bij het Belgian Woodforum/Hout Info Bois als technisch houtadviseur, waarin hij zowel professionelen als particulieren bijstaat met technisch advies over het gebruik van hout in verscheidene projecten. Naast het geven van technisch advies verzorgt Hout Info Bois ook de promotie van het materiaal hout in België, waardoor Joris ook geregeld te zien is op bouwbeurzen en andere evenementen. Naast kennis in de houttechnologie bezit hij eveneens expertise op vlak van onder andere duurzaam bosbeheer, circulair bouwen en de milieu-impact van bouwmaterialen.

Damien Nyssen

Damien Nyssen-Dehaye studeerde in 2000 af als burgerlijk ingenieur-architect en werkte voor verschillende bureaus in België en het buitenland (Charles Boccara, Marrakech, 2005). Hij heeft zich gespecialiseerd op het gebied van energie in gebouwen en duurzame ontwikkeling. Sinds 2009 werkt hij deeltijds aan de Faculteit Architectuur, Stedenbouw en Bouwkunde (LOCI) als wetenschappelijk coördinator van de postdoctorale opleiding “Hout in de Bouw” die een uitgebreider en beter doordacht gebruik van dit materiaal in de bouw wil bevorderen. In het kader van het wetenschappelijke deel van het opleidingsprogramma nam hij deel aan verschillende onderzoeksprojecten over hout. Sinds 2017 is hij projectmanager voor het Europese project FormaWood bij Hout Info Bois.

Boris Zeisser

Natrufied Architecture en oprichter Boris Zeisser focussen op ontwerpen die geïnspireerd zijn door de natuur. Natrufied maakt deze ambitie waar door de Natuur en de ‘verstening’ van de Natuur optimaal te verweven met architectuur. Door het werken met ingrediënten uit de natuur groeide het ‘art-d’eco’ thema uit tot voornaamste ontwerpfilosofie van het kantoor. De ambitie is om het milieu te ondersteunen en tegelijkertijd schoonheid te creëren: dit maakt van ecologie een kunst. Elk ontwerp is geïnspireerd door de Natuur: elk project wordt ingebed in zijn omgeving, biomimicry als benadering bij het ontwerpen, toepassen van natuurlijke materialen en vormen of meer abstracte representaties van natuurlijke patronen, parametrische structuren en een biotic material approach. De integratie van zowel high tech als low tech duurzaamheid is een natuurlijk onderdeel van ons werk: BIOFIELE ARCHITECTUUR.

Hoe deelnemen? 

Ten laatste op 31.05.2020 om 23u59 moet het complete inschrijvingsdossier toekomen bij de organisatoren via een Wetransfer-link naar info@hout.be. Voor deelname aan de Belgian Timber Construction Awards 2020 heeft u volgende documenten nodig: 

Voor elk individueel ingediend project moeten de hieronder beschreven stappen gevolgd worden. Als er meerdere projecten ingediend worden, moet voor elk project een apart dossier aangemaakt worden.

In het dossier moeten de volgende documenten zitten:
1. Een volledig ingevulde projectfiche
2. Alle plannen en sneden (zie het reglement voor meer details)
3. Foto’s van de realisatie (zie het reglement voor meer details) 
4. Facultatief: bijkomende informatie (zie het reglement voor meer details)

COVID-19
(Wijziging gelinkt aan de crisis 18.05.2020)

Door de huidige pandemie konden verschillende projecten niet voorlopig worden opgeleverd. De organisatoren van de BTCA hebben daarom besloten de datum voor de voorlopige oplevering van de ingediende projecten met twee maanden te verlengen tot 31.07.2020. Het ondertekende document van voorlopige oplevering samen met eventuele aanvullende foto's moeten ons tijdig worden opgestuurd om de aanvraag af te ronden.

Kalender

15.02.2020
Opening van de BelgianTimber Construction Awards en start inschrijvingen

31.05.2020
Deadline voor het indienen van de kandidaturen en de projecten

09.2020
Deliberatie door de jury

26.11.2020
Aankondiging en uitreiking van de prijzen tijdens de slotceremonie in Flagey, Brussel

Hout Info Bois

www.houtinfobois.be

Hout Info Bois is het Belgisch centrum voor technische informatie over en promotie van hout en houttoepassingen.

Hout Info Bois helpt architecten, professionelen, designers en iedereen die informatie zoekt over hout door middel van technisch advies, publicaties, opleidingen, lezingen, enz.

Hout Info Bois informeert enerzijds over de activiteiten in de hout- en bosbouwsector, en anderzijds over de toepassing, het onderhoud, de uitvoeringstechnieken en de ontwerpmogelijkheden van alle houtsoorten.

Op de website van Hout Info Bois wordt zeer veel technische informatie over het gebruik van en het ontwerpen met hout gratis beschikbaar gesteld. Wij geven ook een gepersonaliseerd antwoord op uw vragen via mail naar (info@hout.be) of door contact op te nemen met het telefonisch onthaal (02/219.27.43).